Pentagon: Trump İran ile önkoşulsuz görüşmeye hazır

Amerikan Savunma Bakanı Mark Esper, ABD Başkanı Donald Trump’ın halen de İran ile “önkoşulsuz” görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

CBS televizyon kanalında konuşan Pentagon şefi Esper, Trump'ın İran ile önkoşulsuz olarak konumaya hazır olduğunu savundu. 

Esper, “İran’ı daha normal bir ülke yapacak yeni bir yo, bir dizi tedbiri” görüşmek üzere Tahran ile konuşmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi. 

Bu açıklamadan bir kaç saat önce ABD Başkanı Donald Trump, İran makamlarını barışçıl gösterilere karşı yeni bir katliamda bulunmaması konusunda uyarmıştı.

İran’da 8 Ocak günü Ukrayna havayollarına ait bir yolcu uçağının Devrim Muhafızları tarafından “hata” sonucu düşürüldüğü ortaya çıktıktan sonra, Cumartesi gününden bu yana bir çok kentte protesto eylemleri var.

Trump, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Uzan zamandır acı çeken cesur İran halkına: Başkan olduğumdan beri yanınızdayım ve yönetimim de aynısını yapacak. Eylemlerinizi yakından takip ediyoruz ve cesaretiniz bize esin kaynağı oluyor” demişti.

İran hükümetinin insan hakları örgütlerine ve sahada eylemleri takip etmek için gazetecilere izin vermesi gerektiğini belirten Trump, “Barışçıl eylemcilere yönelik yeni bir katliam ne de elektrik kesintisi olmamalı. Dünya bizi izliyor” diye yazmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 3 Ocak’ta İranlı general Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesi ardından da hem tehditlerde bulunmuş hem de önkoşulsuz görüşmeye hazır olduklarını açıklamıştı.