Peru'da eski diktatör Fujimori'ye af iptal edildi

Peru Yüksek Mahkemesi, eski diktatör Alberto Fujimori’ye için çıkarılan affı iptal ederek derhal tutuklanmasını emretti. Ama, karardan hemen sonra Fujimori’nin hastane acil servisine yatırılması dikkat çekti.

Eski Cumhurbaşkanı Alberto Fujimori, 3 Ekim Çarşamba günü, Yüksek Mahkeme’nin kararından bir kaç saat sonra hastaneye yatırıldı.

Mahkeme, Fujimori affını iptal ederek, derhal tutuklanması yönünde karar aldı.

80 yaşındaki eski diktatör, başkent Lima’da bir hastaneye yatırılırken, bir çok sağlık sorunu olduğu bildirildi. Avukatı Miguel Perez, müvekkilinin serbest kalmaya devam etmesi için iki başvuruda bulundu. Birincisi mahkemenin iptal kararına karşı yapıldı, ikincisinde ise itiraz başvurusu sonuca bağlanana kadar müvekkilinin serbest kalmaya devam etmesi istendi.

1990’dan 2000’e kadar Peru’nun başında bulunan Fujimori, 2009’da 25 yıl hapse mahkum edildi. Aralık 2017’de dönemin Cumhurbaşkanı Pedro Paplo Kuczynski tartışmalı bir kararla, Fujimori’ye af çıkardı. Bu karar ardından Peru yeniden siyasi bir krize girmişti.

Fujimori, özellikle Aydınlık Yol gerilla hareketine karşı savaş sırasında, 1991 ve 1992’de gerçekleşen katliamların talimatlarını vermekten mahkum edilmişti. Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2004’te yayınladığı bir raporda Fujimori’yi son 25 yılın en yolsuz eski devlet başkanları arasında sıralamıştı.