Peru’da gazeteci öldüren eski istihbarat şefine 12 yıl hapis

Peru’da 1988 yılında bir gazetecinin katledilmesine ilişkin açılan davada eski askeri istihbarat şefine 12 yıl hapis cezası verildi.

Merkezi Lima'da bulunan Ulusal Yüksek Uzmanlık Mahkemesi'nin bir dairesinin aldığı karara göre Peru’nun eski siyasi figürlerinden askeri istihbarat şefi Daniel Urresti Elera, Hugo Bustios Saavedra isimli gazeteciye suikastin “ortak faili” olmaktan yargılandı.  Hakkında verilen 12 yıllık hapis cezası yüzüne okunduğu sırada, Elera ile gazetenin aile bireyleri hazır bulundu.

Mahkeme, haftalık Caretas'ın Ayacucho muhabirinin, 1980’den 2000 yılına kadar Peru’daki silahlı çatışmasının merkez üssü olan Ayacucho bölgesinde sivil kıyafetli bir askeri devriye tarafından öldürüldüğüne dair kanıtlar olduğunu açıkladı.

Mahkemeye göre, duruşma boyunca masum olduğunu iddia eden Daniel Urresti  Elera bu devriyenin bir parçasıydı. Gazeteci cinayetinde ilkin komünist parti Aydınlık Yol suçlanmıştı. Elera’nın avukatları kararı temyize götürdü ancak savcı 25 yıl hapis cezası talep etmesine rağmen mahkemenin verdiği 12 yıl hapsi kabul etti.

Bu karar, 66 yaşındaki Daniel Urresti hakkındaki ikinci karar oldu. Mahkeme Ekim 2018'de beraat kararı vermişti ancak Nisan 2019'da Yüksek Mahkeme kararı bozdu. Yüksek Mahkeme yargıçları davanın "insanlığa karşı suç" kapsamına girdiği değerlendirmesinde bulunuştu.

Daniel Urresti Peru'da 2013 ve 2021 yılları arasında bir siyasi kişilik olarak öne çıkmıştı. Sözkonu sönemde İçişleri Bakanı, parlamenter ve Cumhurbaşkanlığı adayı oldu.

İnsan hakları ihlallerini Aydınlık Yol ve silahlı kuvvetlere yükleyen Hakikat Komisyonu'na göre, Peru'daki silahlı çatışma yaklaşık 70 bin kişinin ölümüne yol açtı.