Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Petrole bağımlılık Nijerya’da ağır sonuçlar getirecek

Afrika’nın en büyük ekonomisi konumundaki Nijerya, petrol ihracatına bağımlılığın ağır sonuçlarıyla karşı karşıya iken, yoksulluğun daha da artacağı öngörülüyor.

Ekonomisini büyük oranda petrol gelirlerine dayandıran ve bunun ağır sonuçlarını yaşayan ülkelerden biri de Nijerya. Covid-19 salgını nedeniyle düşen petrol fiyatları, 200 milyonluk ülkede yoksulluğun da artmasına neden olacak.

Nijerya hükümeti bu yılın bütçesini hazırlarken varili 57 dolardan olmak üzere günlük 2 milyon varillik bir petrol üretimi öngörüyordu. Bu ise 41 milyar doları aşkın bir gelir, 20 milyar dolara yakın bir kar anlamına gelecekti.

Ancak petrol satış fiyatlarının 22 dolar düzeyindeki üretim maliyetinin altına düşmesi ve OPEC tarafından Nijerya’nın günlük üretim kapasitesinin 1,4 milyon varile çekilmesi kararı, neredeyse zararına üretim noktasına getirdi.

Nijerya hükümetinin bu yıl öngördüğü 35 milyar dolarlık devlet bütçesinin bundan ciddi etkilenmesi bekleniyor. Zira ülkenin tüm ihracat gelirlerinde petrolün payı yüzde 90’ın üzerinde.

EKONOMİ YÜZDE 7’YE KADAR KÜÇÜLEBİLİR

Petrol fiyatlarının düşüşünün de etkisiyle dünya genelinde yüzde 3 civarında beklenen ekonomik küçülme, geçtiğimiz dönemde 420 milyar dolar milli gelire sahip olan Nijerya’da yüzde 6-7 arasında olacak.

Hükümet ise yaşanan krizden çıkabilmek için Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 7 milyar dolar yardım talep etti. Ancak IMF, Salı günü 3,4 milyar ödenmesine karar verdi.

7 MİLYON KİŞİ GIDA YARDIMINA MUHTAÇ

200 milyonu aşan ve dünyanın en hızlı artan nüfuslarından birine sahip olan Nijerya’da en büyük sorunlardan biri de artan yoksulluk olacak. Resmi verilere göre nüfusun yüzde 45’i günlük 2 dolar olan yoksulluk sınırının altında bir gelire sahip.

Yeni tip korona virüsü salgınından henüz kısmen etkilenen ülkede salgının yayılması riski de oldukça yüksek. Bu ise şu anda 7 milyon olarak tahmin edilen gıda yardımına muhtaç bireylerin sayısının artacağı anlamına geliyor.