PJAK Eşbaşkanı: Bu, devletten hesap sorma başkaldırısıdır

PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn, Kürt kadın Jîna Emînî’nin katledilmesi ardından başlayan isyan için “devlet ve sistemden hesap sorma başkaldırısı” dedi.

PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn, Tahran’da Kürt genç kadın Jîna Emînî’nin Ahlak Polisleri tarafından katledilmesi ve sonrasına yaşanan protesto eylemlerini değerlendirdi.

Vêjîn, “İran’daki serhıldanlar Jîna Emînî’nin katledilmesiyle başladı. Bu İran halkları için bardağı taşıran son damla oldu. Özellikle bir Kürt kadının şahsında, kadınlar şahsında, serhıldan başladı. Bu da, ne Kürt kadınları, ne de İran halkları, hiçbir kadının bu sistemi kabul etmediğinin işaretidir” dedi.

Bu dönemde kadın mücadelesinin önemine vurgu yapan Vejîn, "Kadın mücadelesi yerel bir mücadele değil, küresel bir mücadeledir. Bu özgürlük ruhu bir sınırla, bir semtle, bir şehirle sınırlı değil, her kadının kalbinde, her kadının beyninde yaşıyor” ifadelerini kullandı.

İran devletinin kadınlara ve halklara yönelik katliamcı ve cinsiyetçi politikasın işaret eden Vejîn, “Bu serhıldan, kadınların şahsında, kadınların önderliğinde, tüm Kürt ve İran halklarının bu devletten, bu sistemden, siyasetten, bu kanunlar ve bu hukuktan hesap sorma serhıldanıdır. Şunun iyi bilinmesi gerekir; eğer bir bir sistemde kadınlar başkaldırırsa, politikası ve tüm sistemi zan altına girer, o sistemin ayakta kalma meşruiyeti kalmaz” şeklinde konuştu.

Doğu Kürdistan ve İran’daki son isyanda atılan sloganlara da dikkat çeken Zîlan Vejîn, "Kadın özgürlüğü ve İran'ın demokratikleşmesi için öne çıkan tutum ve ‘jin jiyan azadî’ sözleriyle öne çıkan tutum, Önder Apo’nun fikir ve felsefesine sahip çıkmaktır” diye konuştu.

PJAK Eşbaşkanı, protesto eylemleri sırasında katledilenler için başsağlığı dileğinde bulunurken, cenaze törenlerine kitlesel katılım çağrısında bulundu.