Polonya aşılmaz bir sınır duvarı inşa etmek istiyor

Polonya, diktatör Alexander Lukashenko rejiminden kaçıp AB ülkelerine gelmek isteyen göçmenlerin daha fazla geçişini durdurmak için yüksek duvar inşa edecek.

Polonya, Ağustos ayından bu yana Belarus ile olan 400 kilometrelik sınırını 2,5 metre yüksekliğinde dikenli tellerle güvence altına aldı. Şimdi değiştirilecek. Göçmenlerin daha fazla yasadışı sınır geçişini durdurmak için bir tür koruyucu duvar inşa edilecek. 

Bu amaçla, ülkenin en yüksek yönetim organı  olan Sejm, geçen Perşembe günü özel bir yasayı onayladı. 

Polonya hükümetine göre, Polonya sınır muhafızları Ağustos ayının başından bu yana Belarus'tan yasadışı yollardan geçmeye yönelik 19 binden fazla girişimi engelledi.

O zamandan beri yaklaşık 1.500 kişinin tutuklandı.

Resmi bilgilere göre, sınır bölgesinde en son birkaç gün önce bir Suriyeli olmak üzere yedi kişi öldü.

Üçü kadın sekiz kişi sular altında kalan bölgelerde boğulmaktan yeni kurtarıldı. Hiçbirinin yanında kimlik belgesi yoktu.

İnsanların çoğu Afganistan, Suriye ve Irak'tan, ayrıca Kongo ve diğer Afrika ülkelerinden geliyor.

Milliyetçi-muhafazakar PiS hükümeti sınır bölgesi için olağanüstü hal ilan ettiğinden, gazetecilerin artık erişimi yok, bu yüzden tüm bilgiler doğrulanamıyor.

Varşova hükümeti ve AB, Avrupa'nın “son diktatörü” Lukashenko'yu, AB yaptırımlarının intikamını almak için kriz bölgelerinden gelen mültecileri AB'nin dış sınırına organize bir şekilde getirmekle suçluyor.