Polonya’da tartışmalı seçimler yargıya taşındı

Polonya’da sağcı cumhurbaşkanının kıl payı kazandığı tartışmalı seçimler, muhalefet tarafından iptal istemiyle yargıya taşındı.

Geçtiğimiz Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini katı sağcı politikalarıyla bilinen iktidar partisi PiS’in desteklediği Andrej Duda kazanmıştı. Ancak seçimlerde Duda’nın yüzde 51 oyuna karşılık muhalif aday Rafal Trzaskowski, yüzde 49 ile ciddi bir seçmen desteğini kazanmıştı.

Trzaskowski’yi aday gösteren muhalif birçok partinin koalisyonu olan Sivil Platform (PO) ise, seçimlerin tartışmalı olduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye iptal başvurusunda bulundu.

PO sözcülerinden Borys Budka, yaşanan birçok seçim ihlalinin yanı sıra kamuya ait televizyonda Duda’ya daha fazla yer verilmesinin seçimlerin adil geçmesini engellediğinin altını çizdi. Budka, “Seçimler ne eşitçe ne de dürüst değildi” derken, devlet mekanizmasının doğrudan Duda’yı destekleyerek hukuku ihlal ettiğini vurguladı.

Muhalefetin iptal başvurusunda en az 2 bin kişiye seçmen listelerine kayıt için gerekli belgelerin ulaşmadığını gösteren kanıtlar sunuldu. Aynı zamanda ülke dışında olmalarına rağmen çok sayıda kişinin seçimlere katılmasının sağlandığı tespit edildi.

Polonya’da iktidardaki Hak ve Hukuk Partisi (PiS), son yıllarda giderek sertleşen yabancı, Yahudi ve eşcinsel düşmanı söylemiyle öne çıkıyor. Kadın hakları savunucularının da sert biçimde eleştirdiği hükümetin devlet mekanizması aracılığıyla seçimleri kazandığına dair iddialar Avrupa Güvenlik ve İşbirliği (AGİT) gözlemcilerince de dile getirilmişti. AGİT gözlemcileri, seçim kampanyasında sadece bir kesime yani iktidar adayına ağırlıklı yer verilmesine dikkat çekmişlerdi.

AGİT tarafından yayınlanan gözlemlere dair açıklamada, LGBT bireylerine yönelik söylemler, eşcinsellerin evlat edinme hakkı ve yine İkinci Dünya Savaşı’nda katledilen Yahudilerin ailelerinin tazminat taleplerinin sık sık seçim kampanyasında karşı propaganda malzemesi olarak kullanılmasına işaret edilmişti.