Polonya’da zorlu cumhurbaşkanlığı seçimleri

Polonya’da yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerde gündem eşcinseller. Anketlerde ilk sırada yer alan Duda, LGBT için “komünizmden daha tehlikeli” ifadesini kullanırken, rakibi Trzaskowski eşcinsellerin haklarının tanınmasından yana.

Avrupa Birliği üyesi Polonya'da geçtiğimiz Mayıs ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri koronavirüs nedeniyle 28 Haziran'da yapılacak. 11 adayın katıldığı seçimlerin ilk turunda adayların yüzde 50 oy oranına ulaşmamaları halinde seçimlerin ikinci turu 12 Temmuz’da gerçekleşecek.

Yarınki seçimlerden dolayı AB’de gözler cumhurbaşkanının önemli yetkilere sahip olduğu Polonya’ya çevrildi. Katılımın yüzde 70’i bulması beklenen seçimlerde yurt dışında ise yarım milyona yakın Polonyalı kayıtlı.

ANKETLERE GÖRE DUDA ÖNDE

Seçimler ise başkent Varşova’da iktidarı elinde bulunan muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisinin (PİS) desteklediği Andrzej Duda ile Sol liberal ve Yeşillerin oluşturduğu Civic Platformu’nun desteklediği Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski’nin arasında geçmesi bekleniyor.

Son anketler Duda’nın yüzde 42, Trzaskowski’nin ise yüzde 28 oy olacağını gösteriyor. Ancak birinci turda Duda’nın seçilmemesi halinde Trzaskowski’nin ikinci turda diğer muhalif kesimleri birleştirerek cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturabileceği belirtiliyor.

Polonya medyasının ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın yakın dostu olarak gördüğü Duda seçim kampanyasını ise LGBT karşıtlığı üzerinde yürütüyor. Sık sık LGBT hareketini komünizmden daha tehlikeli olduğunu öne süren Duda’ya karşı Trzaskowski ise eşcinsellere daha fazla hakların tanınmasından yana. Özellikle ülkenin güneyindeki birçok şehir kendilerini “LGBT’den arınmış bölge” olarak ilan etmesi AB’de kaygıyla izleniyor.

Seçim bütçesi 2015’ten bu yana cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Duda’nkinden üç kat daha az olmasına rağmen seçmenlerden yoğun ilgi gören bir seçim kampanyası yürüten Trzaskowski’nin popülerliği son günlerde artmış durumda. Ayrıca 10 Mayıs’ta yapılan seçimlerin ertelenmemesinin Trzaskowski’nin şansını artırdığı belirtiliyor. Ancak Trzaskowski’nin kazanması halinde de Duda’nın partisinin hükümeti elinde bulundurmasından dolayı işi hiç de kolay olmayacak.