Polonya’dan Auschwitz anmasına Rusya protestosu

İsrail’in Yahudi Soykırımı’nın sembolü kabul edilen Auschwitz Toplama Kampı’nın kurtuluşunun yıl dönümünde en büyük kayıpları yaşayan Polonya’ya yer ayırmamasına Varşova’dan sert tepki verildi.

Nazi Almanya’sı tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirilen Yahudi Soykırımı’nda katledilen 6 milyon civarındaki kişinin 1 milyonu Auschwitz’in 1, 2 ve 3 numaralı kamplarında öldürülenlerden oluşuyordu. Kampın Kızıl Ordu tarafından kurtarılışının 75’inci yılı vesilesiyle 23 Ocak’ta Kudüs’te bir seremoni düzenlenecek.

POLONYA TEPKİLİ: CUMHURBAŞKANI KATILMIYOR

İnsanlık tarihindeki en büyük katliam alanı olan Auschwitz’in kurtarılışının yıldönümünde Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’ya söz verilmeyecek olmasına bu ülkeden sert tepki geldi. Cumhurbaşkanı Duda, 23 Ocak’ta yapılacak seremoniye katılmayacağını duyurdu.

PUTİN’İN KATILARAK KONUŞACAK OLMASINA TEPKİ

Duda’nın bu kararında kendisine söz verilmeyecek olmasına karşın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuşacak olmasının etkili olduğu bildiriliyor. Putin, yakın dönemde Polonya’nın savaş öncesinde Nazi Almanya’sı ile gizli bir anlaşma içerisinde olduğunu savunmuştu. Putin ayrıca dönemin Polonya yönetimini antisemitizmle suçlamıştı.

Adolf Hitler’in başında olduğu Nazi Almanya’sının gerçekleştirdiği soykırımda katledilen 6 milyona yakın Yahudi’nin 3 milyonunu Polonya vatandaşları oluşturuyordu. Savaş boyunca toplamda da 6 milyon Polonyalı yaşamını yitirmişti.

İlki Nisan 1940’ta inşa edilmeye başlanan üç ayrı Auschwitz kampında 1,1 milyon kişi katledilmişti. Bunun 1 milyonluk kısmı Yahudilerden oluşuyordu. Kamplar, İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru 27 Ocak 1945’te dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ordusu (Kızıl Ordu) tarafından kurtarılmıştı.