Polonya sadece Varşova için 840 milyar euro tazminat istiyor

Polonya ile Almanya arasında İkinci Dünya Savaşı’nda yaratılan büyük tahribata karşılık tazminat tartışmaları devam ederken, iki tarafın hesaplamaları arasında onlarca katlık bir fark var.

1 eylül 1939’da Nazi Almanya’sının işgal harekatını başlatmasıyla İkinci Dünya Savaşı’na yol açtığı Polonya’da 35 milyonluk nüfusun 5,5 milyonu hayatını kaybetmişti. Ülke büyük bir yıkıma uğrarken, özellikle başkent Varşova yerle bir edilmişti.

Savaş sonrasında Polonya’nın doğu kesimleri Sovyetler Birliği’ne bırakılırken, savaş öncesinde Almanya’ya ait olan Pommern, Doğu Prusya, Şilezya ve Brandenburg’un doğu kesimleri ise Polonya’ya verilmişti. Polonya hükümeti 1953 yılında tazminatlardan vazgeçerken, Polonya vatandaşlarına 220 milyon euro değerinde tazminat ödenmişti. Savaş sırasında zorla çalıştırılan Polonya vatandaşlarına ise 1 milyar euro tazminat ödendiği biliniyor.

POLONYA SADECE VARŞOVA’DAKİ ZARARI 840 MİLYAR OLARAK HESAPLADI

2000’li yıllarda yeniden gündeme gelen savaş tazminatları meselesi, şu anda iktidarda olan milliyetçi PiS hükümetiyle birlikte yeniden kızıştı. Polonya Parlamentosu’nun görevlendirdiği uzman heyetinin yaptığı çalışmaya göre, sadece başkent Varşova’ya verilen zarar günümüz değeriyle 840 milyar euroyu buluyor.

Ancak Alman uzmanlar ve siyasetçiler, Polonya’nın 1953 ve 1970’li yıllarda tazminat taleplerinden vazgeçtiğine dikkat çekiyorlar. Ayrıca savaş sonrasında 100 bin kilometrekareyi aşkın Almanya’ya ait alan Polonya’ya bırakılırken, buralarda yaşayan 13 milyonu aşkın Alman ise Almanya’ya göç etmişti.