Pompeo: Türklerin Kürtleri katletmemesi ABD misyonunun parçası!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin “Türklerin Kürtleri katletmemesinin” Amerikan misyonunun bir parçası olduğunu savundu.

Newsmax sitesine bir mülakat veren Mike Pompeo, “Önemli olan Türklerin Kürtleri katletmemesi, Suriye’deki dini azınlıkların korunması, tüm bunlar Amerikan misyonunun bir parçasıdır” dedi.

ABD birliklerinin çekilme takvimine ilişkin bilgi vermeyi reddeden Pompeo, ABD rakiplerinin Amerikan askerlerinin ne zaman çekileceğini net olarak bilmemesi gerektiğini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Noel’den önce ani bir kararla Amerikan birliklerinin Suriye’den çekileceğini açıklamıştı.

Bu karar ABD yönetiminde ve ittifakları arasında tepkiye yol açtı. Savunma Bakanı Jim Mattis ve DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyondaki ABD özel görevlisi Brett McGurk istifa etti.

Tepkiler üzerine Trump, geri çekilmenin zaman alacağını belirterek, geri adım attı.

Newsmax’ta gazeteci John Bachman’ın Pompoe’ya, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı güvenilir bir ittifak olarak bulup bulmadığını sorması üzerine, soruya dolaylı cevap vermeyi tercih etti:

“Türklerle üzerinde çalışacağımız halen çok şey var. NATO’nun bir ortağıdırlar. Bazen Amerikalıları kaygılandıran şeyleri destekliyorlar ve güvenliğini sağlıyorlar. Birlikte çalıştığımız başka yerler var. Türklerle görüşmeler sürüyor: Elçiler Bolton ve Jim Jeffrey gelecek hafta Suriye meselesini konuşmak için bölgeye gidecek. ABD açısından iyi sonuçlar elde etmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk yöneticilerle birlikte çalışmamız gereken çok sayıda alan var.”