Pompeo, Yunanistan'a destek ziyaretinde bulunacak

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye ile gerilimin yüksek olduğu bir sırada Yunanistan'a destek ziyaretinde bulunacak.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 27 Eylül ile 2 Ekim arasında Yunanistan, İtalya ve Hırvatistan'ı ziyaret edecek. Pompeo İtalya ziyareti kapsamın "dini özgürlükleri" konuşmak için Vatikan'a gidecek.

ABD Dışişleri Bakanı, son bir yıl içerisinde Yunanistan'a ikinci ziyaretini gerçekleştirecek. Ziyaretin hedefinde Selanik ve Girit adası var. Girit'te Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir görüşme gerçekleşecek.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Pompeo, "Akdeniz'de güvenlik, barış ve refahın ilerletilmesi için ortak taahhütleri yenileyecek ve ABD ile Yunanistan arasındaki son onlarca yılın en güçlü ilişkilerini kutlayacak."

Girit'te ayrıca NATO üssünü ziyaret edeceği belirtilen Pompeo'nun "NATO üyesi Yunanistan ile Amerika arasındaki sağlam güvenlik ortaklığına" vurgu yapacağı kaydedildi.

Türkiye ile Yunanistan arasında Ağustos ayında tarihi bir gerilim başladı. Türk devletinin Yunanistan'ın hak iddia ettiği sularda gaz ve petrol aramak için savaş gemileri eşliğinde bir sondaj gemisi göndermesi tansiyonu yükseltti.

Yunanistan'da uyarı amaçlı deniz tatbikatları ile yanıt verirken, özellikle Fransa'dan destek aldı.

Kısa bir süre önce bazı ülkelerin arabuluculuğu ile Yunanistan ve Türkiye, görüşmelerde bulunmayı kabul etti. Öncesinde ise Türkiye sondaj gemisini alandan çekmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, bu Eylül ayı içerisinde, bir kısmı Türkiye'nin işgalinde olan Kıbrıs'a da ziyarette bulunmuştu.

ABD ayrıca onlarca yıldır Kıbrıs'a uyguladığı silah ambargosuna da son vermişti.

Washington ile Atina arasında son yıllarda gelişen artan ilişkiler ABD'nin yakın ittifakı İsrail ile de enerji konusunda ilişkilerin örülmesini sağladı.