Portekiz’de NATO’nun gizli belgeleri çalındı

NATO tarafından Portekiz’e gönderilen gizli belgelerin siber saldırı sonucu çalındığı ortaya çıktı.

Diaro de Noticias gazetesinin haberine göre bir siber saldırı sonucu çalınan NATO’ya ait yüzlerce gizli belge Darkweb üzerinde satışa sunulurken bulundu.

Siber saldırının Portekiz Savunma Bakanlığı ve askeri istihbarat servislerini hedeflediği bildirildi.

Adını vermeyen bir kaynak internet üzeri yayın yapan Diario de Noticias gazetesine verdiği bilgide “Sözkonusu olan, bu tür belgeleri tespit etmek için programlanmış botlar tarafından gerçekleştirilen, uzun süreli ve tespit edilemeyen bir siber saldırıdır” dedi.

Aynı gazeteye göre, olay Amerikan istihbaratı tarafından tespit edildi ve geçen ağustos ayında Portekiz makamlarına bildirildi.

Portekiz Başbakanı Antonio Costa’nın bürosu tarafından AFP’ye verilen yazılı yanıtta, "Hükümet, Atlantik İttifakı'nın kurucu üyesi olarak Portekiz'in güvenilirliğinin bozulmadan kalması için Milli Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetler'in günlük olarak çalışmasını sağlayabilecek durumdadır" dedi.

Hükümetin "Sızma şüphesi olduğunda (...) durum ayrıntılı olarak analiz edildiğini" ve "siber güvenlik bilincini güçlendirmek" için önlemler alındığını belirten Başbakanlık bürosu, belgelerin çalındığını ne teyit etti ne de reddetti.