Portekizli işçiler artık kendi kendine hastalık beyan edebilecekler

Portekiz hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre 16 yaşından büyük tüm işçiler doktora başvurmadan internet veya telefon yoluyla “hastalık beyan ederek” üç güne kadar izin alabilecekler.

1 Mayıs Dünya Emekçiler Günü’nde hükümet tarafından 16 yaşın üstündeki tüm işçileri ilgilendiren bir açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre Portekizliler pazartesi gününden itibaren internet veya telefon yoluyla basit bir şekilde "hastalık beyan ederek" üç güne kadar iş durdurabilecekler.

Bu tedbirin hem kullanıcıların hayatını ve hastalık izni verme yetkisine sahip aile hekimlerinin işlerini kolaylaştıracak.

Durdurmanın azami süresi, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen SGK'nın işçiye ödeme yapmadığı bekleme süresine tekabül ettiği için, bu önlem Devlete veya işverene herhangi bir maliyet getirmeyecek.

Yeni karar, işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmek için şubat ayında Parlamento tarafından kabul edilen "onurlu iş için" bir dizi tedbirin parçası oldu.

İş Kanunu'ndaki reform, uzaktan çalışmaya izin veren durumların uzatılması veya kıdem tazminatında artış gibi onlarca başka önlem içeriyor.

Sağlık Bakanlığı, işçilerin üç güne kadar hastalık izni alabilmesi için doktorların her yıl yaklaşık 600 bin konsültasyon planladığını tahmin ediyor.