Prag’da 250 bin kişi hükümeti protesto etti

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da Kadife Devrimi’nin 30’uncu yıldönümünü kutlamak ve Başbakan Andrej Babis’in politikalarını protesto etmek için 250 bin bir araya geldi.

10.7 milyon nüfuslu ülkenin bir çok yerinden gelen yüzbinlerce kişi, Letna parkında toplandı. Bu parkta Kasım 1989’da komünist iktidara karşı dev gösteriler düzenlenmişti. Bu kez Çekyalılar, demokrasiyi baltalamakla suçladıkları Başbakan Andrej Babis’in politikalarını protesto etti.

Dev gösteride, milyarder hükümet başkanının ya besin grubu Agrofert ile bağlarını koparması ya da yıl sonuna kadar istifasını sunması istendi.

Çok sayıda muhalif alanda konuşma yaparak, Babis ve Cumhurbaşkanı Milos Zeman’ı istifaya çağırdı. Muhalifler Zeman’ın cumhurbaşkanlığı görevine yürütecek kapasitede olmadığı tepkisinde bulundu.

Babis’in merkez sağcı partisi ANO, tepkilere rağmen Çekya’nın en fazla destek gören partisi olmakla birlikte, siyaset dünyasını giderek daha fazla kutuplaştırıyor. Eylemciler, ayrıca Andres Babis’in komünist rejim sırasındaki faaliyetlerini hedef alıyor. Babis’in, o dönem gizli polisle ilişkileri vardı.