Putin, Ankara ve Şam’ı uzlaştırma çabalarını yoğunlaştırdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, depremin gölgesinde Ankara ve Şam’ı uzlaştırmak için Moskova’da Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad ile bir araya geldi.

Putin’in Ankara ve Şam’ı uzlaştırma çabaları, Çin’in himayesinde İran ve Suudi Arabistan arasında diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesiyle Ortadoğu’da diplomatik kartların yeniden dağıtıldığı bir döneme denk geldi.

Kremlin Sarayı’na göre, Ankara-Şam uzlaşısına hamilik yapmak, Ukrayna savaşının başından bu yana Batı’daki tecrit durumuna rağmen Moskova’nın diplomatik ağırlığını ortaya koymasını sağlayacak.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov’a göre, salı akşamı Moskova’ya gelen Başar El Esad ile Vladimir Putin arasındaki görüşmede özellikle “savaş sonrası Suriye’nin inşası ve Suriye sorununun çözümünün devamı” tartışılacak.

Peskov, “Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler de bu tartışmalardan bir şekilde etkilenecektir” diye ekledi.

6 Şubat depremleri ardından yoğun bir “deprem diplomasisi” yapılırken, Şam hükümeti bu fırsatla içinde bulunduğu tecridi kırmaya çalışıyor. Bu çerçevede bir çok Arap ülkesi ile temas kuruldu.

Ayrıca Türk medyasına göre Rus, Türk, Suriyeli ve İranlı diplomatlar bu hafta Moskova’da bir araya gelerek, dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantıya hazırlık yapacaklar.