Putin bir dizi anayasal reform için referandum önerdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkanlık sistemi karakterini koruyan ancak parlamentonun yetkisini arttırmayı öngören bir dizi anayasal reform için referandum yapılmasını önerdi.

Parlamento üyeleri ve siyasi elitler önünde konuşma yapan Putin, “Önerilen Anayasa revizyonlarının tümünü ülkenin vatandaşlarının oyuna sunmanın gerekli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Temel reformlar hükümet oluşturulmasında parlamentonun rolünün arttırılarak, Başbakan’ı belirleme ayrıcalığının tanınmasını öngörüyor. Böyle bir durumda Devlet Başkanı, parlamentonun belirlediğini atamak zorunda kalacak. Mevcut durumda Devlet Başkanı’nın tercihini Duma onaylıyor.

Putin’e göre bu “belirgin” bir değişim anlamına geliyor. Putin yanlısı güçlerin hakimiyetinde olan parlamentonun iki kanadı, Kremlin’in taleplerine şimdiye kadar hiç muhalefet etmedi.

Putin’in ortaya koyduğu reform önerileri ayrıca yerel hükümetlerin yetkilerini arttırmak, hükümet üyeleri ve yargıçların yurt dışında ikamet etmelerini yasaklama ve devlet başkanı adaylarının son 25 yılını Rusya’da yaşamış olmalarını zorunluluk haline getirmek yer alıyor.

Görev süresi 2024’de bitecek olan Putin’in bir sonraki seçimlere yeniden aday olma hakkı yok. Ancak Putin, Rusya’nın başkanlık sistemi ile yönetilmeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

Putin, “Rusya güçlü bir başkanlık cumhuriyeti olarak kalmalı, bu nedenle başkan hükümetin görev ve önceliklerini belirleme hakkını muhafaza edecek” dedi. Bu şekilde Devlet Başkanı hükümetin herhangi bir üyesini görevden alma, tüm güvenlik yapılarına şef atama, Yüksek Mahkeme ve Anayasa Mahkemesi başkanlarını görevden alma yetkilerini sürdürecek. Referandum konusunda bir tarih verilmedi.