Putin’in halka vaatlerinin çoğu gerçekçi değil

Son 18 yıldır Rusya’yı yöneten Vladimir Putin, uluslararası alandaki etkisine rağmen bizzat kendi politikalarıyla ağırlaşan birçok toplumsal sorunu çözmeyi vaat ediyor.

Mart ayında yeniden seçildiği başkanlık görevi için dün yemin eden Vladimir Putin, 2000 yılından beri 18 yıldır ülkeyi bizzat yönetiyor. Seçim yasaları gereği 2008-2012 yılları arasında başkanlığa aday olamayan Putin, bu göreve daha pasif görülen Dimitri Medvedev’e devretmişti.

2012 yılında tekrar  seçimle başkanlık koltuğuna oturan Putin, Mart ayında bir kez daha 6 yıllığına seçilmişti.

Putin yönetiminde Güney Osetya ve Kırım’ı işgal veya doğrudan ilhak ederek NATO üyesi ülkeleri karşısına alan Rusya, 2015’ten bu yana Suriye savaşına doğrudan müdahalesiyle de etkisini arttırdı. Ancak ülke içinde yoksulluktan, nüfusun yaşlanmasına ve sağlığa kadar birçok alanda ciddi sorunlar devam ediyor.    

GEÇTİĞİMİZ YIL YOKSUL ORANI YÜZDE 10 ARTTI

Putin’in dünkü yemin töreninde duyurduğu ‘Mayıs Kararnamesi‘nde belirtilen hedefler arasında ise ülkenin sosyo-ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişiminin hızlandıırlması bulunuyor.

Bu hedefler arasında ülkedeki yoksullukla sert bir biçimde mücadele edilmesi yer alıyor. 144 milyon nüfuslu ülkede 22 milyon kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu sayı 2016’da 20 milyon iken, Rusya’nın Suriye’de etkinliğini doruğa çıkardığı kısa sürede 2 milyon artış gösterdi.

NÜFUS SORUNU DEVAM EDİYOR

Vladimir Putin’in Rusya halkının yaşam süresini uzatma hedefi de dikkat çekiyor. Halen ortalama yaşam süresi 72 iken, Putin’in hedefinde bunun 2024’te 78’e ve 2030’a kadar 80’e çıkarılması bulunuyor. Putin ayrıca 1991’de 150 milyona yakın olan ve 144 milyona kadar gerileyen ülke nüfusunun artışını yeniden sağlamayı hedefliyor.

Bu hedefin tutturulabilmesi için ise ülkedeki ölümlerin en önemli nedenlerinden olan alkol kullanımıyla mücadele de hedefleniyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Rusya, Litvanya’nın ardından kişi başına alkol tüketiminin en fazla olduğu ikinci ülke.

12’İNCİ SIRADAN 5’İNCİ SIRAYA NASIL GELİNECEK?

Ülkesinin eğitim sisteminin iyileştirilmesini ve dünyanın en iyi 10 ülkesi arasına girilmesini de hedefleyen Putin’in Rusya’da eğitim alacak yabancı öğrencilerin sayısını arttırmak istiyor. Ayrıca bu öğrencilerin ‘en iyilerinin’ Rusya’da kalması isteniyor.

Putin’in belki de en dikkat çeken ve gerçekleşmesi zor bir diğer hedefi ise, milli gelire yönelik. Putin, halen nominal olarak dünyanın en büyük 12’inci ekonomisi konumunda olan Rusya’nın 2024’te dünyanın en büyük 5’inci ekonomisi olmasını hedefliyor.

Ancak bu hedefin gerçekçi olmadığı rakamlarla görülüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre 12’inci sıradaki Rusya’nın milli geliri 1 trilyon 470 milyar dolar civarında. 5’inci sıradaki Fransa ise 2 trilyon 575 milyar dolarlık milli gelire sahip.

Öte yandan Putin’in göreve geldiği son 18 yılda gelenek olduğu üzere hiçbir demokratik muhalefetin gelişmesine izin verilmiyor. Son olarak hafta sonunda aralarında sert Putin muhalifi Alexander Navalny’nin de olduğu bini aşkın gösterici gözaltına alınmıştı. Muhalefet, uluslararası alandaki ‘başarılı’ görüntüsüne rağmen Rusya’nın içerideki sorunlarının ağırlaştığına dikkat çekerken, bundan da 18 yıldır yönetimde olan Putin ve ekibini sorumlu tutuyor.