Putin kısmi seferberlik ilan etti: ‘Elimizdeki tüm silahları kullanırız!’

Rusya Devleti Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde kısmi seferberlik ilan ederek, Rusya’nın çıkarlarının tehdit edilmesi halinde “ellerindeki tüm silahları kullanacakları” tehdidinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı konuşmada özellikle Batı ile yaşanan gerilime vurgu yaptı.

Batı’nın hedefinin “Rusya’yı yok etmek” olduğunu belirten Putin, “1991'de SSCB ve Rusya'yı parçalamayı başardıklarını açıkça söylüyorlar. Şimdi aramızda düşmanlıklar var. Kafkasya'daki teröristleri finanse ettiler, Rus düşmanlığı yarattılar. Bu aynı zamanda topraklarında Rus karşıtı niyetlerin olduğu Ukrayna ile de ilgilidir. 2014'te başlayan savaşı Batı başlattı" dedi.

Ukrayna’daki savaşı değerlendirirken, Rus askerlerin Donbass bölgesini savunmak için “silahlandıklarını” savundu.

Savaşın başlamasından sonra Batı’ya “barışçıl çözümler bulmak için çok somut önerilerde” bulunduklarını söyleyen Putin, “Batı bunları reddetti ve tüm anlaşmalar durduruldu. Ukrayna’ya silah verildi, askerleri NATO tarafından eğitildi, şiddet ve korkutma yoluyla bir baskı dalgası Ukrayna'yı yuttu” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların bu şiddeti gördüğünü dile getiren Putin, “Bazı iller bizden referandum düzenlememizi istedi. Onların çabalarını destekleyeceğimizi duyuruyorum” dedi.

Savunma Bakanlığı’nın kısmi seferberlik önerisini desteklemek gerektiğini söyleyen Putin, “Sadece yedek listelerinde yer alan vatandaşlar seferber edilecek. Bu seferberliğin başlangıç tarihi bugündür, 21 Eylül. Çağrılanlar, sözleşmeli askerlerle aynı avantajlar ve ayrıcalıklara sahip olacaklar” şeklinde konuştu.

Vladimir Putin ayrıca yüksek askeri kapasitelerin konuşlandırılmasının önemli olduğuna da vurgu yaparak, şöyle konuştu: “Batı, saldırgan politikasında tüm sınırları aşmıştır. Kırım'ı ve diğer Rus topraklarını vurabilirler. Harekete geçen gemiler, NATO uçakları var. Batılılar Ukrayna'yı Rusya'ya karşı daha agresif olmaya zorluyor. Ülkemizi ezmek için oradalar. Hatta bir nükleer şantaj bile yolda, bunu çok iyi görüyoruz. Rusya ayrıca bir dizi yeterince ağır silahla donatılmıştır. Rusya'nın çıkarları tehdit edilirse, elimizdeki tüm silahları kullanacağız.”