Putin-Ruhani-Erdoğan 2019 başında buluşacak

Rusya, İran ve Türkiye devlet başkanlarının 2019 başında Suriye konusunda bir zirve gerçekleştirecekleri bildirildi.

Interfax haber ajansına göre Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, üç garantör ülke başkanlarının bir araya geleceği zirveye ev sahipliği yapma sırasının Rusya’da olduğunu söyledi.

Bogdanov, zirvenin ne zaman yapılacağı konusunda “Yılın ilk haftasında yapılması uygun bulundu. Bu başkanların ajandasına bağlı olacak” dedi.

Bu zirve, Ocak 2017’den bu yana düzenlenen Astana görüşmeleri çerçevesinde yapılacak. Zirveye, rejim ittifakları Rusya ve İran ile, çetelerin sözcüsü ve hamisi Türkiye öncülük ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en son Eylül ayında İran’da zirve gerçekleşmişti. Sözkonusu zirvede, Putin ve Ruhani ile Erdoğan arasında İdlib konusunda yaşanan anlaşmazlıklar öne çıkmıştı.

Ayrıca Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Cumartesi günü müzakereler için Rusya’ya gitmesi bekleniyor. Bu görüşme ABD’nin Suriye’den çekilme kararı aldığı ve Ankara’nın Rojava’yı tehdit ettiği bir süreçte gerçekleşiyor.