Putin : Yaşananlar 2003 Irak müdahalesi öncesine benziyor

ABD’nin Suriye’ye kimyasal silah kullanımını gerekçe göstererek yaptığı saldırıya ilişkin değerlendirme yapan Rusya lideri, yaşananların ‘2003 yılındaki Irak müdahalesi öncesiyle aynı’ olduğunu savundu.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüşmesi sonrasında basın konferansında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

2003 yılında Irak’a yapılan müdahale öncesinde de Saddam Hüseyin rejiminin kimyasal silahlarının olduğu tartışmalarını hatırlatan Putin, günümüzde yaşananların o dönemle benzerlik arz ettiğini vurguladı.

Putin, “Bu, 2003 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki bir toplantı sırasında yaşananlara benziyor; o dönemde de ‘sözde’ Irak’ta kimyasal silah bulunduğundan bahsedilmişti. Bunun ardından Irak’a askeri harekat yapılmış ve bunun sonucu olarak Irak yıkıma uğramış, dünya genelinde terörist tehdit büyümüş ve DAİŞ ortaya çıkmıştı. Şimdi ise aynısı Suriye’de oluyor” diye konuştu.

BAŞKA SALDIRILAR DÜZENLENMESİ İHTİMALİ VAR

Kimyasal saldırıların provokasyon amaçlı yapıldığını ve ‘Suriye’nin başka bölgelerinde de benzer saldırılar yapılacağı istihbaratı aldıklarını’ söyleyen Putin, bunun farklı kaynaklara dayandığını kaydetti. Putin, bununla hedeflenenin rejimi kötülemeye yönelik olduğunu savundu.

Bu tür eylemlerin ciddi bir soruşturmaya tabi tutulması gerektiğini söyleyen Putin, konuyu Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götüreceklerinin altını çizdi. Putin, uluslararası toplumun yapacağı bir soruşturmanın neticesine göre de ‘alacakları önlemleri kararlaştıracaklarını’ vurguladı.

4 Nisan’da İdlib vilayetinde düzenlenen bir kimyasal saldırıda en az 87 kişi yaşamını yitirmişti. ABD ve batılı ülkeler, saldırıdan Suriye rejimini sorumlu tutmuş ancak rejim ile Rusya bu iddiaları reddetmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise, 7 Nisan’da Suriye’nin Şayrat Hava Üssü’ne saldırı talimatı vermiş ve 59 Tomahawk füzesiyle yapılan saldırıda rejime ait çok sayıda uçak ve cephane imha edilmişti.