Referandum kabul edilirse İspanya ne yapacak?

Katalonya Bölge Parlamentosu’nda 1 Ekim’de planlanan bağımsızlık referandumu için gerekli olan yasayı kabul edilmesi beklenirken, İspanya ile yolları ayırma noktasında bir adım daha atılmış olacak.

İspanya merkezi hükümetinin karşı çıktığı bağımsızlık referandumu, 2014 yılında benzeri bir referandumun Anayasa Mahkemesi’nce bloke edilmesi nedeniyle Bölgesel Parlamento’da yasada yapılan bir değişiklik sayesinde yapılacak.

İSPANYA’NIN ÖNÜNDE 3 SEÇENEK VAR

Katalonya yönetiminin ağımsızlık referandumunda kararlı duruşunu devam ettirmesi halinde İspanya’nın alacağı tavır da önemli olacak.

Muhafazakar başbakan Mariano Rajoy yönetimindeki İspanya merkezi hükümetinin başvuracağı 3 seçenek de gerginliği daha da arttırabilecek düzeyde.

REFERANDUM YASASININ ASKIYA ALINMASI

Madrid’in elindeki ilk seçenek olarak Katalonya Parlamentosu’nda oylanan referandum yasasının Anayasa Mahkemesi yoluyla askıya alınması bulunuyor.

Bu seçeneğin devreye konulmasına kesin gözüyle bakılırken, İspanya Bakanlar Kurulu’nun yapacağı olağanüstü bir toplantıyla bu başvuruya dair dosya onaylanacak.

İspanyol hükümetinin bu başvuruyu çok önceden hazırladığı biliniyor.

KATALAN ÖZERKLİĞİNİN ASKIYA ALINMASI

Gözlemciler, İspanya’nın başvuracağı bir diğer seçeneğin ise Generalitat adı verilen Katalonya özerk yönetimini askıya almak olacağını öngörüyor. Çok düşük bir ihtimalle de olsa bu seçeneğin devreye konulması halinde İspanya merkezi yönetimi Katalonya’da başkanlık,içişleri ve referandumu yapacak tüm kurumları kontrol yetkisine sahip.

Ancak bu önlemin hayata geçirilmesi için İspanya Senatosu’nun onayı gerekiyor. Hükümetin İç Güvenlik Yasası’nı kullanarak Katalonya’da olağanüstü hal ilan etmesi de mümkün.

Katalanların büyük tepkisini çekecek böylesi bir seçeneğin devreye konması halinde Rajoy’un iktidarda kalmak için ihtiyaç duyduğu Bask ülkesinde güçlü olan milliyetçilerin de tepkisini çekeceği kesin. Bask ülkesinden daha önce yapılan açıklamada, ‘Katalanlara yönelik aşırı önlemler halinde Rajoy’a verilen desteğin geri çekileceği uyarısı yapılmıştı.

KATALONYA BÖLGE BAŞKANI’NIN GÖREVDEN ALINMASI

Gözlemciler üçüncü seçenek olarak bağımsızlık referandumundan taviz vermeyen Katalonya özerk idaresi Generalitat’in başkanı olan Carles Puigdemont’un başkanlığının askıya alınmasını gösteriyor.

İspany basınında bu ihtimal ‘kurumlar yerine kişilere dokunma’ şeklinde dillendirilirken, bu seçeneğin kullanılmasının da kolay olmayacağı savunuluyor.