Rejim güçleri Han Şeyhun’a dayandı

Suriye rejim güçleri, İdlib bölgesinde kilit önemdeki Han Şeyhun’a yaklaştı.

Suriye ordusu son günlerde İdlib bölgesinde ilerleme kaydetti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre rejim güçleri Perşembe günü beş köyün daha denetimini ele geçirerek, stratejik Han Şeyhun ketinde 3 kilometre mesafede bulunuyor.

İdlib bölgesinin büyük bölümü ile komşu Halep, Hama ve Lazika’de bazı alanlar çete gruplarının işgalinde bulunuyor. Bu çeteler büyük çoğunlukla Ankara rejiminden doğrudan destek alıyor. Türk rejimi ayrıca, Rusya ve İran ile yaptığı Soçi ve Astana müzakerelerinde de çetelerin sözcülüğünü üstlendi. 

Suriye rejimi Nisan ayı sonunda İdlib bölgesine operasyon başlatmıştı. Bölge El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir El Şam çetelerinin elinde bulunuyor.

Han Şeyhun, İdlib’den geçen ve rejimin kontrolündeki Şam’ı kuzeydeki Halep’e bağlayan temel otoyol üzerinde bulunuyor.

Gözlemevi’ne göre Suriye rejimi Han Şeyhun’u kuşatarak otoyola ulaşmayı amaçlıyor.

Çarşamba günü Han Şeyhun’un doğusundaki bir alanda Suriye rejimine ait bir savaş uçağı düşürülmüş ve pilotu esir alınmıştı. Bu saldırıyı Heyet Tahrir El Şam üstlenmişti.

Çarşamba gecesinden Perşembe sabahına kadar bölgede şiddetli çatışmalar yaşandı. Gözlemevi’ne göre 11 çete mensubu ile 5 rejim yanlısı savaşçı öldü. Gözlemevi tarafından verilen bilançoya göre Nisan ayı sonundan bu yana 1.300’e yakın çete mensubu ile 1.140’ı aşkın rejimi askeri öldü. Bombardımanlarda ise 820’yi aşkın sivilin öldüğü belirtiliyor.