Riyad’a patlama sesleri ve füze saldırısı

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da dört patlama duyulurken, Yemen’den atılan bir füzenin önlendiği açıklandı.

Bu gelişmeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi kararından sonrasına denk geldi. Suudi Arabistan da, Trump’ın İran’a yönelik sert politikasını destekliyor.

El Arabiya televizyon kanalına göre Suudi hava savunma kuvvetleri, başkent üzerinde bir füze önlediği.

Bu haberden önce, kent merkezinde dört patlama sesi duyuldu. Patlamalara ilişkin detaylı bilgiye ulaşılamadı.

SON GÜNLERDE FÜZE SALDIRILARI ARTTI

Son aylarda Yemenli Husi milisleri, Suudi Arabistan’a yönelik çok sayıda füze atışı yaptı. Füzeler Suudi hava savunma sistemleri tarafından önlendi.

Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun bir çok Husi yöneticisini hava saldırılarında öldürmesine misilleme olarak, son günlerde füze saldırıları arttı. Suudi Arabistan, 100’den fazla füze önlediklerini açıkladı.

YEMEN SAVAŞI VE İNSANLIK KRİZİ

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu aç ve yoksul. Kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.

ABD YEMEN SAVAŞINA DAHİL OLDU

İki bölgesel güç olan İran ile Suudi Arabistan’ın nüfuz savaşı yürüttüğü bir alana dönüşen Yemen’e ABD de giderek daha fazla dahil olmaya başladı.

New York Times gazetesine göre, yeşil bereli Amerikan özel kuvvetlerine mensup komandolar, 2017 yılının sonunda Riyad’a yardım etmek için Yemen ile olan sınıra konuşlandılar. Amaçlarının, Husilerin füzelerini bulmak ve bu füzelerin saklandığı yerleri imha etmek olduğu belirtiliyor. Gazetenin Amerikan yetkilileri ve Avrupalı diplomatlara dayandırdığı haberine göre Amerikan özel kuvvetleri Aralık ayında Suudi Arabistan’a gittiler. Bu durum, ABD’nin Yemen savaşına giderek daha fazla dahil olduğu şeklinde yorumlandı.