Riyad’da ‘Suriye’ toplantısı

Rusya, Türkiye ve İran devlet başkanlarının Soçi'de toplanmasının gündemde olduğu sırada Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da da dikkat çekici bir toplantı gerçekleşti.

Suudi Arabistan, muhalif olarak sınıflandırılan Suriyeli grupları bir araya getirdi. Dışişleri Bakanı Adel El Cubeyr'in daveti ile 140 dolayında farklı akımlardan Suriyeli muhalif Riyad'da toplandı.

Gruplar kendi aralarında bölünmüş durumda ve hiç olmadığı kadar zayıflar. Riyad, 28 Kasım'daki 8'inci Cenevre görüşmeleri öncesi sözkonusu grupları tek cephede toplamaya çalışıyor. Amaç, Cenevre görüşmelerine tek bir delegasyon halinde katılımın sağlanması olarak ifade ediliyor.

Suriye krizine ilişkin bugüne kadarki tüm girişimler başarısız kaldı. Ancak sahada durum değişti. Esad'ın alan kazandığı bir sırada, diğer grupların dağılmak veya tek bir saf oluşturmaktan başka seçeneği kalmamış durumda.

Adına muhalif denilen grupların bir kısmı Suudi Arabistan ve Katar tarafından desteklenirken, diğer yandan İstanbul merkezli bir koalisyon var.

Ayrıca Moskova veya Kahire'de üstlenen ve rejimle daha uzlaşmacı bir pozisyona sahip gruplar da sözkonusu. Çok parçalı ve zayıf bu bileşimin toparlanması zorlu bir girişim olarak ifade ediliyor.