Riyad, petrol boru hattına saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu

Suudi Arabistan Kralının oğlu olan Savunma Bakanı Yardımcısı Halid Bin Salman, petrol boru hattında dronlarla düzenlenen saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu. Saldırıyı Yemenli Şii Husiler üstlenmişti.

Twitter üzerinde bir açıklama yapan Halid Bin Salman, iki Aramco petrol istasyonuna yönelik Husilerin saldırısının arkasında İran’ın olduğunu iddia etti. Kralın oğlu Salman’a göre İran rejimi Husileri “bölgedeki yayılmacı ajandasını hayata geçirmek için” kullanıyor.

İran desteklediği Husiler, Salı günü Suudi topraklarında dronlarla iki petrol istasyonunu hedef alarak, krallığın doğu ve batısı arasındaki büyük petrol boru hattındaki çalışmaları durdurdu.

Savunma Bakanı Yardımcısı Halid Bin Salman, başka bir twitter mesajında saldırının talimatını İran’ın verdiği, Husilerin ise uygulamaya koyduğunu savundu.

Suudi Dışişleri Bakanı Adıl El Cubeyir de Twitter üzerinde, Husilerin İranlı Devrim Muhafızlarının “görünmez bir parçası” olduğunu ve “onların talimatları ile hareket ettiğini” ileri sürdü.

HAVA SALDIRILARI

Perşembe günü, Suudi Arabistan komutasındaki Arap Koalisyonu Yemen’de bir çok hedefe yönelik hava saldırısı düzenledi. Başkent Sana’daki saldırılarda en az 6 kişinin öldüğü, 10 kişini yaralandığı bildirildi.

Yemen’de dört yılı aşkın bir süredir, Suudi destekli hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. Husiler ülkede geniş bir bölgeyi elinde tutuyor. Başkent Sana da bu bölgelere dahil. Vekalet savaşına dönüşen ülkede, onbinlerce kişi hayatını kaybederken, 3.3 milyon dolayına kişi yerlerinden oldu. BM’ye göre 24.1 milyon kişi yardıma ihtiyaç duyuyor.