Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Riyad ve Şam’dan ortak açıklama

Suudi Arabistan ile Şam hükümet, Suriye krizine ve Şam’ın Arap dünyasından diplomatik tecridine son vermek için “gerekli tedbirleri” tartıştıklarını açıkladı.

Her iki ülkenin dış işleri bakanları tarafından yapılan ortak açıklamada hedefin Suriye'de, 2011'de iç savaşın başlamasından bu yana dışlanan Şam'ın Arap dünyasındaki yerini geri kazanmasına yardımcı olacak bir "ulusal uzlaşı" olduğu belirtildi.

Suudi Dışişleri Bakanlığı, iki bakanın "Suriye krizine tam bir siyasi çözüm sağlamak için gerekli adımları" görüştüklerini ifade etti.

Açıklamada hedefin “Suriye'yi yeniden Arap saflarına katmak ve Arap dünyasındaki doğal rolünü sürdürmek için ulusal bir uzlaşıya (…) varmak” olduğu belirtildi.

Şam yönetimi iç savaşın başlaması ardından diplomatik olarak tecrit edildi. Ancak giderek daha fazla Arap ülkesi diplomatik ilişkilerin tesisinden yana.

Suriye heyeti ile görüşmelerin yapıldığı sırada Riyadlı yöneticiler İranlı bir heyeti de kabul etti. İranlı heyet, Suudi Krallığı’ndaki diplomatik misyonlarını yeniden açmak için Riyad’da bulunuyor.

Birkaç gün önce İran ve Suudi dışişleri bakanları Pekin’de tarihi bir görüşme gerçekleştirmişlerdi. İki ülkenin diplomatik ilişkileri 2016’da kesilmişti. Pekin’deki görüşmede iki ülke ilişkilerinin yeniden başlaması için Çin’in müzakere ettiği bir anlaşmaya varıldı. Her iki ülkenin mayıs ayına kadar karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açması, 20 yılı aşkın bir süre önce imzalanan ekonomik ve güvenlik anlaşmalarının hayata geçirilmesi gerekecek.

Öte yandan bölgenin dokuz ülkesi cuma günü Suriye’nin yeniden Arap Birliği’ne katılımını tartışmak için bir araya gelecek.  19 Mayıs’ta ile Suudi Krallığı’nda Arap Birliği’nin olağan zirvesi yapılacak.