Rize'deki hasta tutsaklar hastaneye götürülmüyor

Rize'deki hasta tutsaklardan Medeni Varol'un, 3 aydır hastaneye götürülmediği ve durumunun kötüleştiği öğrenildi.

Rize L Tipi Cezaevi'nde kalan hasta tutsak Medeni Varol'un kardeşi Ruken Varol, ağabeyinin durumunun ağırlaştığını ifade etti. Ağabeyinin 3 kurşun yarasıyla cezaevinde tutulduğunu söyleyen Varol, şunları söyledi: "Her görüşte gitmeye çalışıyoruz ve her gittiğimizde farklı baskılara maruz kalıyoruz. Ağabeyim yaklaşık 2 yıl önce tutuklandı, tutuklandığında 3 yerinden kurşun almıştı ve yaralıydı. Tedavisi yapılmadan cezaevine gönderildi. Sonrasında doktor tedavisinin yapılması gerektiğini söylemesine rağmen hastaneye gidişleri aksatıldı. Son 3 aydır da neredeyse hiç götürülmüyor. 2 yıldır yarasında hiçbir iyileşme yok ve durumu kötüleşiyor. Ağabeyimle beraber kalan diğer tutuklular da aynı durumu yaşıyorlar."

'TEDAVİLERİ YAPILMIYOR'

Cezaevinde çok sayıda hasta tutsağın bulunduğunu kaydeden Varol, "Rize L Tipi şimdiye kadar birkaç kez hak ihlalleri ile gündeme gelmişti fakat yeterince üzerinde durulmamıştı. Tutuklular ciddi sorunlar yaşıyorlar. Belirttiğim gibi çok sayıda hasta tutuklu var ve tedavileri yapılmıyor. Hastaneye ve ya revire götürülmeleri haftalar sürüyor" diye belirtti.

'YEMEKLER VE KOĞUŞLAR KÖTÜ'

Varol, cezaevi koşullarına da şöyle değindi: "Yemekleri, bulundukları koğuş ortamı çok kötü. Sağlıklı beslenemiyorlar ve bu da hastalıklarını olumsuz yönde etkiliyor. Sürekli hücre cezaları veriliyor. Görüş esasında hem tutuklular hem de görüşe giden aileler iki-üç kez aramadan geçiriliyor. Aramayı reddeden tutuklular görüş cezası alıyorlar. Son gidişimizde yanımıza gelene kadar 2 aramadan geçmişlerdi ve aramayı gardiyanlar değil askerler yapıyorlar."

'DUYARLILIK BEKLİYORLAR; ACİL GİRİŞİMDE BULUNULMALI'

Askerlerin koğuşlara sistematik şekilde baskın yaptığını söyleyen Varol, bunun tutsakları sindirmek için bilinçli yürütülen bir politika olduğuna dikkat çekti. Ruken Varol, Rize L Tipi Cezaevi'nde kalan tutsaklar için gündem oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, şunları da söyledi: "Orada bulunan hasta tutukluların tedavilerine başlaması gerekiyor. Ağabeyim de dahil olmak üzere tüm tutuklular haklarından mahrum bırakılıyorlar. Gazete, kitap ve mektuplara keyfi bir şekilde el konuluyor veya toplatılıyor. Tutukluların tek istediği halkın cezaevlerine daha duyarlı olmasıydı ve biz ailelerin de bu konuda beklentileri var. Tutukların dışarıdan desteğe ve duyarlılığa ihtiyacı var. Hasta tutuklular için acil olarak daha büyük girişimlerde bulunulmalıdır."