Rohingyalı mültecileri taşıyan gemi battı: 15 ölü

Bangladeş açıklarında Rohingyalı mültecileri taşıyan bir geminin batması sonucu en az 15 kişi hayatını kaybetti, onlarcası kayboldu.

Yerel yetkililere göre Rohingyalı mülteciler Malezya’ya doğru yol alıyordu. Gemi çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 130 dolayında kişiyi taşıyordu. Mültecileri taşıyan bu balıkçı teknesi, 2 bin kilometrelik tehlikeli yolculuk sırasında Bengal körfezinde alabora oldu.

Bangladeş sahil güvenlik birimlerine göre mevcut durumda 70 dolayında mülteci kurtarıldı. En az 15 cenaze çıkarılırken, onlarcasının da kayıp olduğu bildiriliyor. Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bilgisi verildi.

Teknenin yaklaşık 13 metre uzunluğunda olduğu ve Pazartesi akşamı Bangladeş’in güne doğusundaki Cox’s Bazar kasabasından yola çıktığı belirtildi.

Sözkonusu bölgede yaklaşık 1 milyon Rohingyalı mültecinin bulunduğu kamplar var. Kamp sakinlerinin, resmiyette bölgeden çıkış yasaklar var. Ancak yerel yetkililere göre insan tacirleri mültecileri çekiyor.

Müslüman azınlık Rohingyalılar Myanmar’daki şiddet ve soykırımdan kaçarak Bangladeş’e sığınmışlardı. Kurulan büyük kamplardaki umutsuzluk ve sefalet, göçmenleri buradan daha iyi bir yaşam umuduyla Malezya’ya doğru kaçmaya itiyor. Mülteciler kamplarda kötü koşullar altında yaşıyor ve giderek daha fazla mülteci insan tacirlerinin ağına düşüyor.

Geçen yıldan bu yana Bangladeşli güvenlik güçleri kıyı köylerinde ve Malezya’ya gitmek üzereyken bindikleri gemilerde 500 dolayında Rohingyalıyı durdurdu.

Yerel polis ayrıca 2019 yılında insan taciri oldukları iddia edilen kişilerle yaşanan çatışmalarda en az 7 kişiyi öldürdü.