Rojava heyetini kabul eden Elysée'den yeni açıklama

Fransa Cumhurbaşkanlığı (Elysée), Rojava ve Kuzey Suriye’den bir heyeti kabul ettikten sonra yeni bir açıklamada bulundu.

Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada, DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyon dışında Suriye’nin kuzeyinde yeni bir askeri operasyon öngörülmediği belirtildi.

Açıklamada, “Fransa DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyon dışında Kuzey Suriye’de sahada yeni bir askeri operasyon öngörmüyor” denildi.

Elysée Sarayı Rojava-Kuzey Suriye heyetiyle yapılan görüşmelerin içeriğini yalanlamazken, bu açıklama yeni çabaların uluslararası koalisyon kapsamında olabileceği yorumlarına neden oldu.

“QSD İLE ORTAK MÜCADELE DEVAM ETMELİ”

Fransa, ABD öncülüğünde Suriye ve Irak’ta oluşturulan DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonda yer alıyor. Bu mücadele, Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile ortak yürütülüyor.

Elysée, “Bu mücadeleyi birlikte yürütmeye devam etmek gerekiyor” derken, DAİŞ’in yeniden dirilme riskinden endişe etti.

TÜRKİYE’NİN ‘BEKLENEN’ TEPKİSİ

Perşembe günü Rojava ve Kuzey Suriye’den sekiz kişilik bir heyet Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kabul edilmişti.

Macron, bu görüşme ardından yaptığı açıklamada QSD ile Türkiye arasında Fransa ve uluslararası toplumun yardımı ile diyalog kurulmasını istemişti. Macron ayrıca, QSD’ye desteğinin devam edeceğini vurgularken, Türk hükümeti diyalog çağrısını reddetti.

AFP’ye göre Elysée Sarayı, Türkiye’nin tepkisi için “beklenen bir tepki” dedi.