Rojava ve Lübnan’da Zeynep Kınacı anması

Türk devletine karşı 1996 yılında Dersim’de fedai eylem gerçekleştiren Zeynep Kınacı (Zilan) Rojava ve Lübnan’da düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Qamişlo’ya bağlı Rimelan beldesinde Kongreya Star öncülüğünde bir anma yapıldı. Aram Tigran Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan anmaya çok sayıda kişi katıldı.

Kongreya Star üyesi Gülistan Ehmed, Zeynep Kınacı’nın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için yazdığı mektubunu okudu.

Zilan’ın direniş dolu hayatının anlatıldığı bir sinevizyonun da izlendiği anma Alniya müzik grubunun sahnesi almasıyla sona erdi.

Aynı amaçla Amûdê’deki Hori Kültür Sanat Merkezi’nde anma yapıldı. Anma salonunda Zilan’ın fotoğrafları ve üzerinde “Zilan ve Arînlerin direnişi ile işgali yeneceğiz” yazılı pankart asıldı.

Kongreya Star Üyesi Şehnaz İbrahim, Kürt halkının mücadelesinin Zilan çizgisinde devam edeceğini kaydetti.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki anma Kongreya Star, PYD ve Devrimci Gençlik Hareketi öncülüğünde gerçekleşti. Düzenlenen toplantıda, Kobanê’de Türk devleti tarafından katledilen üç kadın da anıldı.

Anmada bir konuşma yapan Kongreya Star Üyesi Netewi Xemgin, “Zilan’ın mücadele çizgisini takip edeceğiz. Zilan katliamcı Türk devletine karşı bedenini siper ederek Kürt kadın direniş çizgisini tüm dünyaya gösterdi. Zilan sadece Kürt kadınları için değil tüm dünya kadınları için örnek oldu” dedi.

PYD adına konuşan Mistefa Ebdi, Türk devletinin birkaç gün önce Kobanê’de 3 kadını katlettiğini hatırlattı ve saldırıları kınadı.