Romanya'da 'Kudüs' krizi: Başbakan'ın istifası istendi

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Başbakan Viorica Dancila’nın istifasını istedi. Iohannis, Romanya büyükelçiliğinin kendisine danışılmadan Kudüs’e taşınması kararına tepki gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis yaptığı yazılı açıklamada, “Gizli bir belge, gizli bir dış politika notu, geçen hafta hükümet tarafından tartışıldı. Bu ağır bir hata oldu zira dışişleri alanında açıkça hassas olan gizli belgelerden konuşacaksak, Cumhurbaşkanı’na danışılması gerekirdi” dedi.

Açıklamada, “Sayın Dancila Başbakanlık görevinde kalamaz. Bu hükümeti savunmasız hale getirir. Bu nedenle kamuoyuna açık bir şekilde istifasını istiyorum” denildi.

Merkez sağdan Cumhurbaşkanı Iohannis, Viorica Dancila’nın sosyal demokrat partisi tarafından yönetilen hükümet ile zaten zorlu ilişkileri bulunuyor. Hükümet üyeleri Romanya Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasına onay vermişti.

Ülkenin yürürlükteki yasalarına göre, dış politika alanındaki son söz Cumhurbaşkanı’na ait.

Cumhurbaşkanı, ayrıca Dancila’nın geçen Çarşamba günü kendisine danışmadan Kudüs’e giderek İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşmesini de eleştiriyor.

Başbakan’ın Kudüs kararının somutlaşması halinde, Romanya ABD Başkanı Donald Trump’ı takip ederek büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacak ilk ülkeler arasında yer alacak. Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımıştı.