RSF’in haber alma ve demokrasi antlaşmasına 12 ülkeden destek

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) öncülüğündeki “haber alma ve demokrasi antlaşması” önerisine 12 ülke destek verdi.

Paris merkezli RSF’in öncülüğündeki antlaşmaya ilişkin çağrı, aralarında bir çok Nobel ödüllü ismin de olduğu uluslararası alanda tanınmış 25 kişi tarafından Kasım ayı başında yapılmıştı. Uluslararası yöneticilere yapılan çağrıda bir yıl içerisinde böyle bir anlaşmanın imzalanması amacıyla siyasi süreç başlatmaları istenmişti.

RSF’in girişimi küresel bilgi ve iletişim alanının, özgürlük, çoğulculuk ve haber bütünlüğünün garanti altına alındığı insanlığın ortak mirası olarak değerlendirilmesini öneriyor.

Bu girişime destek veren 12 ülke şöyle: Fransa, Kanada, Burkina Faso, Costa Rica, Danimarka, Letonya, Lübnan, Lituanya, Norveç, Senegal, İsviçre ve Tunus

Paris’te Pazar günü düzenlenen Barış Forumu’nda konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Her tarafta kendisini özgürlük düşmanı olarak ortaya koyan, kontrol etmek, sansürlemek ve kendi modellerini ihraç etmek isteyen, yoğun dezenformasyon kampanyaları başlatan ve gazetecilere saldıran cihatçılık ideolojisi, otoriter rejimler ve aşırı hareketlerin saldırısı ile karşı karşıyayız” dedi.

RSF’nin sunumu vesilesiyle konuşan Macron, her ne kadar sosyal ağlar ve İnternet özgürlüğe yeni bir alan sunsalar da, aynı zamanda büyük ölçekte düşüncelerin manipüle edilmesi ve medya ekonomisinin kırılganlaşmasına da fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da bu yeni araçların kin, çatışma ve hatta savaş yaymak için kullanılma riskine işaret etti.

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, “Bilgi edinme hakkı sadece kalkınmış ülkelere mahsus değildir. Afrika’da, gazetecilerin korunması ve bu mesleğe özgür çalışma koşullarının yaratılması için giderek daha fazla irade ortaya çıkıyor” dedi.

Macky Sall, “Ben bu ülkenin başına geçtiğimden beri hiçbir gazeteci gözaltına alınmadı veya tutuklanmadı” diye eklerken, basının en büyük düşmanının Devlet değil, paranın gücü ve gerici güçler olduğunu söyledi.

Tunus Cumhurbaşkanı Beji Kaid Esebsi, “Biz bir Afrikalı, Arap, Müslüman ülkeyiz. Bu halklar arasında genel olarak, ifade özgürlüğünün kuralları çok uygulanmıyor. Ama Tunus’ta haber özgürlüğüne saygı göstermeye hazırlıklıyız çünkü demokratik bir süreç başlattık” dedi.

RSF, devlet ve hükümet başkanlarının bu antlaşmaya angaje olmasının “tarihi bir girişim” olduğunu belirtti.

BİLGİNİN EKOSİSTEMİ BOZULDU

Tıpkı iklim üzerine kurulan GIEC gibi gibi bilgi ve demokrasi için de uluslararası bir uzmanlar grubunun gerekli olduğunu belirten RSF’in bilgi ve demokrasi komisyonu eşbaşkanı Christophe Deloire, “İklime ilişkin süreçle karşılaştırma yapılması bir tesadüf değildir (...) bilginin ekosistemi de bozuldu. Kopuş noktası yakındır” dedi.