Ruhani: ABD'nin baskısına geçit vermeyeceğiz

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin "baskılarına geçit vermeyeceklerini" ve uluslararası toplumun Washington tarafından tek taraflı olarak ilan edilen yaptırımlara karşı çıkacağını açıkladı.

ABD yönetimi Birleşmiş Milletler'in nükleer anlaşma kapsamında kaldırdığı yaptırımları tek taraflı olarak uygulamaya koydu.

2015'teki anlaşmanın Avrupalı imzacıları Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya ortak bir açıklama ile ABD'nin 2015'te kaldırılan yaptırımları yeniden dayatarak "hukuk dışında" hareket ettiği tepkisinde bulundu.

Açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan çekilerek JCPoA'nın (İran nükleerine ilişkin Viyana anlaşması) bir katılımcısı olmaktan vazgeçti" vurgusu yapıldı.

Üç ülke, sonuç olarak ABD'nin aldığı kararın "hukuken etkisiz" olduğunu kaydetti.

Avrupalıların yanısıra anlaşmanın diğer imzacıları Rusya ve Çin de BM yaptırımlarının ABD tarafından tek taraflı olarak hayata geçirilmesine karşıtlığını ifade etmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BM Güvenlik Konseyi üyelerini ABD'nin baskıları karşısında "kararlı" durmalarından dolayı kutladı.

Ruhani, "Amerika, yaptırımlara ilişkin girişimi ile yenilgiye mahkumdur. Uluslararası toplumun negatif tepkisiyle karşı karşıyadır" dedi.

Ruhani, "ABD'nin baskısına asla geçit vermeyeceğiz ve Amerika'nın yıldırmalarına yaralayıcı bir yanıt ortaya koyacağız" diye ekledi.