Ruhani: ABD’ye saygı temelinde görüşmeye hazırız

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada ABD ile karşılıklı saygı temelinde müzakereye hazır olduklarını söyledi.

İran Bakanlar Kurulu, bugün sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başkanlığında toplandı. Toplantıdan sonra Ruhani, İran devriminin 40. yıl dönümü ve İran’ın ABD ile ilişkilerine dönük açıklamalarda bulundu. 

Ruhani, "Halkın 11 Şubat yürüyüşlerindeki mesajı, ABD başta olmak üzere büyük güçlerin komplolarının halkın iradesinde etkisi olamayacağı yönündeydi" dedi.

'TESLİM OLURSAK SONU GELMEZ'

ABD kastedilerek, düşmanlarının bir yıl boyunca sürekli halkı perişan ve kaygılı etmeye çalıştıklarını söyleyen Ruhani, "Onlar baskı uyguladılar. Halkımıza bir savaş dayatıldığı zaman, bu savaşın yaralıları ve sorunları olabilir. Biz İran-Irak savaşında şehit ve yaralılar verdik ve bu savaşın doğasındadır. Ancak direniş göstererek, ülkenin bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü koruduk" açıklamasında bulundu.

Ruhani, ABD'nin ülke ekonomisine yönelik yaptırımlarının halk üzerinde baskı oluşturmak olduğunu söyleyen Ruhani, ABD ile karşılıklı saygı çerçevesinde müzakerelere hazır olduklarını belirterek, "Biz diyalog ehliyiz. Eğer birisi belirli bir konuda bizimle konuşmak istiyor ve halkımız ile kanunlarımıza saygı duyuyorsa müzakere ederiz" dedi.

Ruhani, ABD yaptırımlarının ekonomiye zarar verdiğini ancak buna rağmen teslim olmayacaklarını belirterek, "İran halkı düşmana teslim olmaya hazır değil ve düşmana teslim olmanın sonu yok. Eğer ABD karşısında ilk adımda teslim olursak sonuna kadar teslim olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ABD'NİN KARARI...

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak'ta yaptığı açıklamada nükleer anlaşmadan çekildikten sonra İran'a uyguladığı yaptırımları değerlendirerek, "Onların (İran) durumu pek iyi değil. Bizimle masaya oturmak istiyorlar" demişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi ise Washington yönetiminin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran'ı yeni bir müzakereye zorlamaya çalıştığını ancak kendilerinin bunu reddettiğini söylemişti.

HAMANEY TEPKİSİ NE OLACAK?

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ABD ile müzakerelere başlamaya hazır olduklarını açıklamasının ardından gözler dini lider Hamaneiy’e döndü. Ruhani’nin açıklamaları, bazı kesimler tarafından Hamaney ile aralarındaki çelişkilerin bir biçimde dışa vurumu şeklinde değerlendiriliyor. Aynı kesimler, Ruhani’nin bu açıklamalarının, Hamanei'nin İran’ın ABD’ye karşı tutumuna ilişkin daha önce "ABD ile ne müzakere ne de savaş olur" şeklindeki açıklamalarıyla çeliştiğine dikkat çekiyor.