Ruhani’den Trump ve Macron'un 'yeni anlaşma' niyetine tepki

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD ve Fransa’nın yeni bir nükleer anlaşma sinyali vermesine tepki göstererek, “ne hakla bunu yapıyorsunuz?” diye sordu.

İran’ın kuzeyindeki Tebriz’de bir konuşma yapan Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump’ın “bir Avrupa ülkesinin lideri ile birlikte, yedi ülkeyle yapılmış bir anlaşmaya ilişkin karar vermek istediklerine” dikkat çekti. Ruhani, “Neden? Hangi hakla?” diye sordu.

Salı günü Washington’da bir basın toplantısı düzenleyen Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran’ın nükleer programına ilişkin yeni bir anlaşma niyetlerini ortaya koydu.

Trump, Ocak 2017’de Beyaz Saray’a geldiğinden beri nükleer anlaşmayı bozmak istediğini belirtiyor. Nükleer anlaşma, önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde Temmuz 2015’te yedi ülke arasında yapılmıştı. Anlaşma İran ile ABD, Rusya, Çin, Almanya, Fransa ve İngiltere arasında imzalanmıştı. Trump için bu anlaşma ABD’nin onayladığı “en kötü” anlaşma.

Ruhani, “Siz anlaşmanın geleceğine mi karar vermek istiyorsunuz? O zaman, lütfen geçen iki yıl içerisinde ne yaptığınızı bir söyleyin” diye konuştu.

Adını vermeden Trump’a sert ifadelerle yüklenen Ruhani, “Siz bir iş adamından başka bir şey değilsiniz. Ne siyasette, ne hukukta ne de uluslararası anlaşmalar konusunda hiçbir tecrübeniz yok” dedi.

BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun düzenli bir şekilde nükleer anlaşmayı incelediğini hatırlatan Ruhani, “Dünyaya (nükleer anlaşma ile) iyi niyetimizi gösterdik. İran’ın kitle imha silahı elde etme arayışında olmadığını dünyaya kanıtlamak istiyorduk” diye konuştu.