Ruhani nükleer anlaşma konusunda yeniden uyardı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmayı bozma tehdidinde bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ı böyle bir kararın “ağır sonuçları” olacağı konusunda uyardı.

Konuşması İran kamu televizyonunda canlı olarak yayınlanan Ruhani, “Beyaz Saray’dakilere şunu söylüyorum; eğer taahhütlerine uymazlarsa, İran hükümeti sert bir şekilde yanıt verecektir” dedi.

Ruhani, “Kim bu anlaşmaya ihanet ederse bilmeli ki, ağır sonuçlarla karşı karşıya kalacak” diye ekledi.

Son günlerde İran’dan nükleer anlaşmaya ilişkin açıklamalar sıklaştı. Geçen hafta İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de, ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmayı bozması halinde İran’ın “sıkı bir şekilde” uranyum zenginleştirmeye yeniden başlayacağını açıklamıştı.

Trump, Avrupalı ittifaklarına İran ile yapılan nükleer anlaşmayı gözden geçirmesi için 12 Mayıs’a kadar süre tanımıştı. Trump, anlaşma metnindeki “korkunç eksiklerin giderilmesini” istiyor. Eğer 2015’de Viyana’da ABD’nin de imzaladığı bu anlaşmanın sertleştirilmezse, Trump yönetimi anlaşmadan çekilecekleri tehdidinde bulunuyor.

Rusya ve Çin de, Trump'ın nükleer anlaşmayı bozma tehdidi karşısında İran cephesinde yer aldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Moskova ve Pekin'in ABD'nin nükleer anlaşmayı "sabote etmesine" izin vermeyeceğini belirtti.