Ruhani nükleer anlaşmayı kurtarmak için Avrupa turunda

ABD’nin yaptırım çağrılarına karşı iki günlük resmi İsviçre ziyaretinde bulunan İran Cumhurbaşkanı Rohani, İsviçre’den İran’a yatırım yapmaya ve nükleer antlaşmasını destek vermeye devam etmesini istedi.

İran Cumhurbaşkanı Hassan Rohani, ABD’nin 2015 Nükleer Antlaşması’ndan çekilerek yaptırımlara geri dönmesi ardından Avrupa ülkeleri ile işbirliği arayışı içerisinde.

Pazartesi itibariyle bir grup heyetle İsviçre’ye iki günlük resmi ziyarette bulunan Rohani, İsviçreli yetkililerle bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi.

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Alain Berset tarafından Zürih Havaalanında resmi törenle karşılanan Rohani ve beraberindeki heyet, daha sonra askeri bir helikopterle buradan İsviçre’nin Bern kentine geçti.

Rohani’nin, ABD’nin yaptırım çağrılarına rağmen İsviçreli yetkililerden İran’a yatırım yapmaya ve nükleer anlaşmayı desteklemeye devam etmesini istedi.

Ruhani’nin temaslarının yanı sıra İran Dış İşleri Bakanı Muhammad Cevad Zarif ise İsviçre Dışişleri Bakanlığı ile görüşmelerde bulundu. Zarif, İran ile İsviçre arasındaki ticaret başta olmak üzere ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesini istedi. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik gün içerisinde bir dizi antlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Ruhani’nin Avrupa turu kapsamında İsviçre’nin ardından Avusturya’ya geçmesi bekleniyor. Ruhani’nin Avrupa ziyaretini neden bu iki ülkeyle başlattı da tartışma konusu oldu.

Uzmanlar, Ruhani’nin İsviçre ziyaretini özellikle İsviçre’nin ABD’nin İran’daki çıkarlarını temsil eden bir ülke pozisyonunda olmasına bağlıyor. Avusturya tercihi ise bu ülkenin 2015’te nükleer anlaşmaya ev sahipliği yapması ile izah ediliyor. Avusturya ayrıca AB’nin dönem başkanlığını yürütüyor.

Bern yönetimi Ruhani’yi kırmızı halı ile karşılamakla birlikte, İsviçre şirketlerini ABD’nin olası yaptırımlarından korumak için henüz görünür bir çaba sergilemedi. Bu da, Bern’in ABD önünde diz çöktüğü şeklinde yorumlandı.