Lavrov: ABD'nin İran'a yaptırımları saldırganca ve illegal

ABD’nin bastırmasıyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından İran’a uygulanan silah yaptırımlarının uzatılmasına karşı Rusya’dan net yanıt verilirken, Tahran yönetimiyle askeri iş birliğinin artacağı mesajı verildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından İran’a yönelik uluslararası silah yaptırımlarının uzatılması taleplerini ‘saldırganca ve illegal’ olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile görüşmesi sırasında konuşan Lavrov, “Rusya politikasını hiçbir şekilde ABD’nin bu saldırganca ve illegal talepleri üzerine kurmayacaktır” diye konuştu. ABD yönetimini ‘porselen mağazasındaki fil’ gibi davranmakla suçlayan Lavrov, Washington’un diplomatik açıdan tüm yeteneklerini kaybettiğini iddia etti.

İran’a yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından ilk kez 2007 yılında alınan silah satış yasağı kararı, sonraki yıllarda genişletilmişti. Sonradan genişletilen yaptırımların süresi 18 Ekim’de bitiyor. ABD yönetimi ise, İran’ın 2015 yılında imzalanan Nükleer Anlaşması’nı ihlal ettiği savına dayanarak, yaptırımların uzatılmasını istiyor.

Yaptırımların uzatılabilmesi için ise, BMGK’de veto hakkı bulunan daimî üyeler Rusya, Çin, Fransa, Büyük Britanya ve ABD’nin yanı sıra geçici 10 üyeden en az 4’ünün onayı gerekiyor. Ancak üye çoğunluğu hangi düzeyde sağlanırsa sağlansın, daimî üyelerden birinin dahi veto etmesi halinde karar alınması mümkün değil.