Rusya, İran nükleeri konusunda ABD’den güvence aldı!

ABD’den güvence almak için İran ile yapılan nükleer müzakereleri durduran Rusya, istedikleri güvenceleri “yazılı olarak” aldıklarını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emin Abdullahiyan ile yaptığı görüşmeden sonra “Yazılı garantiler aldık. (Garantiler) İran'ın nükleer programına ilişkin Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın yeniden başlatma anlaşmalarına dahil edildiler” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatibzadeh, Emir Abdullahiyan’ın nükleere ilişkin görüşmeleri sürdürmek için Moskova’ya ziyarette bulunmuştu.

Bundan 10 gün öncesine kadar, Viyana’daki görüşmelerde nükleer anlaşma sağlanması an meselesi olarak değerlendiriliyordu.

Ancak Ukrayna savaşı nedeniyle Batılıların yaptırımları ile karşı karşıya kalan Rusya 5 Mart günü yeni taleplerde bulunmuştu.

Rusya, Amerikan yaptırımlarının İran ile ekonomik işbirliğini etkilemeyeceğine dair güvence istiyordu.

Nükleer anlaşma 2015 yılında İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya arasında imzalanmıştı.  Ancak ABD 2018 yılında Donald Trump yönetimi altındayken anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. Tahran da misilleme olarak anlaşmada öngörülen taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başlamıştı.

Viyana’daki müzakereler Washington’un anlaşmaya geri dönmesini hedefliyor. ABD, dolaylı olarak müzakerelere katılıyor. Moskova, Tahran’ın zenginleştirilmiş tonlarca uranyum fazlasını kabul ederek anlaşmanın uygulanmasında merkezi bir role sahip.