Rusya, İran ve Türkiye Cenevre’de toplanacak!

Birleşmiş Milletler’in Suriye özel görevlisi Staffan de Mistura, Salı günü Cenevre’de Rus, İran ve Türk dışişleri bakanlarının katılacağı bir toplantı organize edecek.

Staffan de Mistura’nın yıl sonuna kadar görevini bırakması bekleniyor. Salı günü yapılacak toplantının da son toplantısı olacağı belirtiliyor.

Toplantı aynı zamanda Mistura’nın Suriye’de yeni bir anayasa için son çabası olarak değerlendiriliyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü, Bakan Sergey Lavrov’un toplantıya katılacağını doğruladı.

AFP’ye konuşan Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak da Mevlüt Çavuşoğlu’nun toplantıya katılacağını belirtirken, benzer bir doğrulama İran Dışişleri Bakanlığı’ndan da geldi.

BM toplantıya başka kimlerin katılacağına dair detay vermedi.

Mistura, aylardan beridir Suriye’de yeni bir anayasa yapımı için komite kurmaya çalışıyor. Şam rejimi, anayasanın tamamen değiştirilmesini reddederken, bazı değişikliklerle sınırlı kalmayı dayatıyor.

BM planına göre anayasa komitesi 150 kişiden oluşmalı. Bunların 50’sinin iktidar tarafından belirlenmesi, 50’sinin muhalefet tarafından ve 50’sinin de BM tarafından belirlenmesi planlanıyor. Ancak muhalefetten hangi güçlerin kastedildiğine açıklık getirilmiyor. Türkiye’nin bu görüşmelerin bir tarafı olması, demokratikleşme ve barış konusunda ciddi kuşkulara neden oluyor.

Salı günkü toplantı aynı zamanda Türk devletinin Rojava’ya yönelik yeni işgal tehditlerinden sonrasına denk gelmesi dikkat çekti.