Rusya ABD’nin Venezuela’ya müdahale söylemlerine karşı

Rusya, son dönemlerde ABD yönetiminin Venezuela’ya yönelik askeri seçeneği dillendirmesinin ‘kabul edilemez bir tehdit’ olduğunu duyurdu.

Sosyalist cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya yönelik sağcı muhalefetin gösterilerine destek veren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, krizin çözülmesi için ‘askeri seçeneğin’ gündeme gelebileceğini söylemişti. Trump’ın geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamaya bir tepki de Rusya’dan geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Venezuela’ya yönelik askeri bir müdahaleye karşı olduklarını vurguladı. Maduro’ya destek veren Bolivya’nın Dışişleri Bakanı Fernando Huanacuni Mamani ile bir basın konferansında konuşan Lavrov, Trump’ın sözlerinin ‘kabul edilemez askeri müdahale tehdidi’ olarak nitlendirdi.

Venezuela’daki krizin acilen ve ‘barışçıl yöntemlerle’ çözüme kavuşturulması çağrısı yapan Lavrov, askeri müdahale tehdidi de dahil tüm dış baskıları reddettiklerinin altını çizdi.

Nisan ayından bu yana 125 kişinin yaşamını yitirdiği gösterilerin devam ettiği Venezuela’ya yönelik son olarak Pazartesi günü ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence tarafından sert sözler sarfedilmişti. Pence, Venezuela’nın ‘ifals etmiş bir devlete dönüşmesinin’ bölgenin güvenliğine zarar vereceğini ve buna izin vermeyeceklerini söylemişti.