Rusya: ABD’nin Venezuela yaptırımları gerilimi arttırır

Venezuela’ya yönelik ABD tarafından alınan yaptırım kararlarına karşı Rusya’dan yapılan açıklamada, ‘gerilimin arttırılmak istendiği’ suçlaması getirildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından dün alınan kararla, sosyalist cumhurbaşkanı Nicolas Maduro yönetimindeki Venezuela’ya yönelik yeni yaptırımlara gidilmişti. Başkan Donald Trump, Venezuela hükümeti ile petrol şirketi PDVSA’nın piyasaya sürdüğü tahlillerin satın alınmasını yasaklamıştı.

Yaptırım kararlarına tepki gösteren Rusya ise, bunun Maduro karşıtı kanlı gösteriler nedeniyle gerginliğin devam ettiği Venezuela’daki ‘gerilimi daha da arttırmak’ anlamına geleceğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ABD’nin gerilimi daha da arttırmak istediğini savundu.

ABD yaptırımlarının doğrudan kamuyu etkilemesi nedeniyle finans ve petrol sektörlerini etkileyeceğini söyleyen Zakharova, yaptırımların ‘ekonomik problemleri daha kötüleştirmeyi’ hedeflediğini iddia etti. Zakharova, yaptırımların Venezuela’da siyasi istikrarın yeniden sağlanmasına dair işaretlerin alındığı bir dönemde geldiğini de vurguladı.

ABD yaptırımlarına karşı Venezuela’dan yapılan açıklamada ise, bunun Venezuela’ya ve halkına yönelik ‘en büyük saldırı’ olduğu savunulmuştu.