Rusya’da muhaliflere yönelik onlarca adrese polis baskını

Rusya genelinde Vladimir Putin iktidarına karşı muhalif olarak öne çıkan Aleksey Navalni ile ortak hareket edenlerin hedeflendiği onlarca adrese baskın yapıldı.

Twitter üzerinde açıklamada bulunan Navalni’nin ittifaklarından Leonid Volkov, baskın listesinde şimdiden 29’u aşkın kent ve 80’i aşkın adresin olduğunu belirtti.

Volkov, “Bu, sadece koordinatörlerin evleri ve büroları değil, aynı zamanda işbirliği yapanlar ve aktif gönüllülerin evlerini de hedef alıyor” dedi.

Polisin Nijni Novgorod, Vladivostok, Kazan, Ekaterinburg, Novosibirsk ve St. Petersburg gibi çok sayıda kentte baskınlar gerçekleştirdiği belirtildi.

Baskınların “kara para aklama” soruşturması çerçevesinde gerçekleştirildiği belirtiliyor. Aleksey Navalni ise yolsuzluğa karşı mücadele ile isimlerini duyurmuştu. Özellikle Ağustos ayı başında çok sayıda muhalif adayın Moskova yerel seçimlerinden dışlanmasına karşı gösteriler gerçekleşmişti.

Pazar günü yapılan seçimlerde iktidar yanlısı adaylar ciddi bir oy kaybına uğrayarak, önceki seçimlere göre Moskova şehir meclisindeki sandalyelerinin üçte birini kaybetti.

Navalni’nin sözcüsü Kira Iarmiç, baskınları örgütün çalışmasını felce uğratmak amacıyla yapılan “gözdağı eylemi” ve “hırsızlık” olarak tanımladı.