Rusya’da uçak kazası: Yıldırım çarpması sonucu mu?

Rusya’da Aeroflot şirketine ait bir yolcu uçağının iniş sırasında düşmesi sonucu 41 kişi hayatını kaybetti. Kurtulanlar, yıldırım çarpması sonucu uçağın düştüğüne dikkat çekti.

Pazar günü gerçekleşen trajedinin kesin nedenleri henüz bilinmiyor, ancak Rus medyasında yer alan bazı yolcuların ifadelerine göre, uçak kalkış yaptıktan sonra yıldırım çarptı.

Ria Novosti kamu haber ajansına konuşan Dmitri Khlebuşkin isimli bir yolcu, uçağa yıldırım düştüğünü söyleyerek, “En azından beyaz bir ışık gördüm” dedi.

Pravda gazetesine konuşan Piotr Egorov isimli diğer bir yolcu, “Yeni kalkış yaptığımızda bir yıldırım düştü. İniş zorlu oldu, neredeyse bilincimizi kaybettik” dedi.

Rus medyasına göre, uçağın iki kara kutusu olay yerinde bulundu ve soruşturmacılara verildi.

Kuzeydeki Murmansk yönüne doğru Moskova’dan kalkış yapan uçak, bir kaç dakika sonra aynı havalimanına iniş yapmak zorunda kalmıştı. Uçakta toplam 78 kişi bulunuyordu.

Soruşturma Komitesi’ne göre, kazada 41 kişi hayatını kaybetti, bir çok kişi de hastaneye kaldırıldı.

Güvenlik kurallarının ihlaline ilişkin bir soruşturma başlatıldı. Rusya’nın Sovyetler sonrası ürettiği ilk sivil uçak olan Sukhoi Superjet 100, 2011’de uçmaya başladığında ülke için bir gurur kaynağıydı. Ancak, uluslararası alanda değerden düştü. Rus pazarı dışında, ikna edici olmadı. Bu uçağı kullanan bir çok yabancı havayolu şirketi, güvenirlik sorunlarını gerekçe göstererek, seferleri ya azalttı, ya da durdurdu. Uçağın prestijine, özellikle Mayıs 2012’de Endonezya’da bir uçuş gösterisi sırasında yaşanan kaza gölge düşürmüştü. Kazada 45 kişi hayatını kaybetmişti.