Rusya’daki patlama ardından radyoaktifi izotop tespit edildi

Rusya meteoroloji ajansı, Ağustos ayı başında ülkenin kuzeyindeki askeri bir tesiste meydana gelen gizemli patlama ardından radyoaktif izotoplar bulduklarını açıkladı.

8 Ağustos’ta Arkhangelsk bölgesinde meydana gelen patlamada 5 kişinin öldüğü bildirilmişti. Patlama komşu kent Severodvinsk’te kısa süreli bir radyasyon yoğunluğuna yol açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen Çarşamba yaptığı açıklamada patlamanın umut verici olarak nitelendirdiği yeni silahlanma sistemlerinin test edilmesi sırasında yaşandığını belirtirken, hangi sistemlerin test edildiğine açıklık getirmemişti.

Meteoroloji ajansı yaptığı yazılı açıklamada, izotopların parçalanması ardından oluşan durgun radyoaktif gaz bulutunun, Severodvinsk’te tespit edilen radyasyon yoğunluğunun kaynağı olduğu belirtildi.

Sözkonusu izotopların strontium-91, baryum-139, baryum-140 ve lanthan-140 olduğu belirtildi. Bunların radyoaktivite ömrü sırasıyla 9.3 saat, 83 dakika, 12,8 gün ve 40 saat olarak ifade edildi.

ABD’deki nükleer uzmanları, patlamanın nükleer itmeli bir seyir füzesinin test edilmesi sırasında yaşandığı değerlendirmesinde bulunuyor.

Depremler ve nükleer patlamaları tespit etmekle görevli Norveçli kurum Norsar, Cuma günü yaptığı açıklamada ölümcül patlamadan iki saat sonra bir patlama daha yaşandığını ve radyasyon yoğunluğunun muhtemel kaynağı olabileceğini ifade etti. Rus yetkililer ikinci patlamayı reddediyor.