Rusya’dan ABD’ye: Seçimlere etki edilmek isteniyor

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ABD’nin öngördüğü yeni yaptırıların 18 Mart’ta yapılacak Rusya devlet başkanlığı seçimlerine ‘etki etme’ amacı taşıdığını iddia etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından yayınlanması beklenen bir raporda, Rusya’ya yönelik yaptırımlara yeni bireyler ve şirketlerin eklenebileceği duyurulmuştu.

Raporun açıklanması öncesinde konuşan Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dimitri Peskov, yeni yaptırımların ülkesindeki seçimlere müdahale amacını taşıdığını savundu. Peskov, seçimlere dış müdahelelerin başarısız olacağını da vurguladı.

Batı basınında sıkça gündeme getirilen ve hakkındaki suçlamalar nedeniyle seçimlere katılması engellenen Aleksey Navalny’ye de değinen Peskov, Navalny’nin ‘siyasi bir tehdit’ olmadığını savundu.

Rusya’daki anketler, 2000-2008 arasında ve 2012’den bu yana devlet başkanlığı yapan Vladimir Putin’in yeniden seçileceğini gösteriyor.

ABD’de Kasım 2016’da yapılan ve Donald Trump’ın kazandığı seçimlere Rusya’dan müdahale edildiği, Rusya kaynaklı siber saldırılar ile internet üzerinden yayılan yalan haberler (Fake news) aracılığıyla Amerikan seçmenlerinin etkilenmek istendiği iddia edilmişti. İddialara ilişkin Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından Trump’ın kampanya döneminde yakınında olan isimleri de hedef alan soruşturma halen devam ediyor.