Rusya’dan hipersonik füze denemesi

Rusya Beyaz Deniz’den Barents Denizi’nin bir kıyısına doğru Zirkon isimli hipersonik füze denemesini “başarıyla” gerçekleştirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada “Amiral Gorchkov fırkateyni, Beyaz Deniz'den Barents Denizi kıyısındaki bir kara hedefine hipersonik bir Zirkon füzesi ateşledi” denildi.

Füzenin 350 kilometre mesafedeki hedefine başarıyla ulaştığı belirtildi.

İlk kez Ekim 2020’de bir Zirkon füzesi resmi olarak fırlatılmıştı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, “tüm ülke için büyük bir olay” demişti. O tarihten beri Amiral Gochkov’dan en az iki kez daha test atışı yapıldı.

Rusya Batı ile gerilimlerin tırmandığı bir sırada son yıllarda “yenilmez” olarak tanımladığı yeni silahlarına ilişkin açıklamalarını arttırdı.

Zirkon füzesi de bunlar arasında yer alıyor. Maksimum 1000 kilometre menzili olan bu füzenin yüzey gemileri ve denizaltılara yerleştirilmesi bekleniyor.

Başka silahlar da var. Hava kuvvetlerine yönelik hipersojik Kinjal füzesi ve nükleer itmeli Burevestnik füzesi bunlar arasında yer alıyor.

27 Mach hıza ulaşabilen, rota ve irtifa değiştirebilen yeni kuşak ilk Avangard hipersonik füzeleri ise Aralık 2019’da Rus ordusuna faaliyete konulmuştu.