Rusya’dan Soğuk Savaşı hatırlatan tatbikat

Rusya, Soğuk Savaş’tan bu yana görülmemiş büyüklükte askeri bir tatbikat başlattı.

Kremlin Sarayı, tatbikatı gerekçelendirirken Rusya’nın “genellikle agresif ve dostça olmayan mevcut uluslararası durumda kendisini koruma kapasitesini” gösterdiğini belirtti.

Rusya, bu tatbikatı “gerekçeli, gerekli ve alternatifsiz” şeklinde değerlendirdi. Tatbikat 11 Eylül’de başladı. Rus askeri güçlerinin büyük bir kısmı, gözler önüne çıktı.

Doğu Sibirya’nın doğusunda, Çin sınırı yakınlarındaki Tchita kenti dolaylarında gerçekleştirilen tatbikata, 300 bin asker, 36 bin askeri araç, 1000 (bin) uçak ve 80 savaş gemisi katılıyor. Bu haliyle, 100 bin askerin harekete geçirildiği 1981’deki “Zapad” askeri tatbikatını aşan boyutlarda bir tatbikat olduğu görülüyor.

Çin ordusunun da, 3 bin 300 asker, 30 uçak ve helikopterle tatbikata dahil olacağı bildirildi. Çin, Rusya’nın dört yılda bir yaptığı bu tatbikatlara daha önce dahil olmamıştı. Ancak her iki ülke 2003 yılından bu yana küçük ölçeklerde 30 dolayında ortak askeri tatbikat gerçekleştirdi. Bu tatbikatlar, terörle mücadele, doğal felaket durumunda yardım, deniz tatbikatı gibi gerekçelerle düzenlendi.

Soğuk Savaş’tan bu yana düzenlenen bu en büyük askeri tatbikatla ne anlama geliyor? Çin ve Rusya ittifakın da yeni bir anlaşmayı mı ifade ediyor? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, “iki ittifak arasında tüm alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi” diyerek, bir anlaşma olduğu yönünde sinyal verdi. Ancak analistlere göre bu “derinleşmenin” derecesi Washington’a bağlı. Washington’un baskısı ne kadar artarsa, Moskova ve Pekin’in yakınlaşma eğiliminin de o kadar artacağı ifade ediliyor.

NATO sözcüsü Dylan White, askeri tatbikatı “büyük boyutlu bir çatışmaya Rus hazırlığı” şeklinde nitelendirdi.