Rusya’dan yaptırım açıklaması: Reaksiyon göstereceğiz!

AB ve NATO ülkelerinin sert yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya, onlarca diplomatın sınırdışı edilmesine karşı “sert reaksiyon verileceğini” duyurdu.

Çifte ajan Sergey Skripal ve kızının İngiltere’de zehirlenmesinin gerekçe gösterildiği gerginlikler bugün had safhaya çıkmış ve en az 14 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin Rus diplomatları sınırdışı edeceği duyurulmuştu. ABD ise en az 60 Rus diplomatı ajan oldukları gerekçesiyle sınırdışı edeceğini duyurmuş, Kanada ve Ukrayna’dan da benzer yaptırımlar gelmişti.

Gerginliğin had safhaya ulaştığı Rusya-Batı ilişkilerinde sert bir açıklama da Kremlin Sarayı’ndan geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin adına yapılan açıklamada, sınırdışı kararlarının ‘dostça olmadığı’ vurgulandı. Açıklamada, Skripal olayında Büyük Britanya’nın tavrı eleştirilirken, müttefik ülkelerinin kör bir biçimde söylenenleri takip ettikleri iddia edildi.

Açıklamada Rusya’nın yaptırımlara karşılık vereceği kesin bir dille vurgulanırken, “Reaksiyon göstereceğiz” denildi. AB ve NATO ülkelerinin yaptırımlarına verilecek karşılığın Putin tarafından kararlaştırılacağı da kaydedildi.